НАБУ розслідує маніпуляції з контрактами Укроборонпрому

27.12.2017
НАБУ розслідує маніпуляції з контрактами Укроборонпрому

Детективів НАБУ зацікавили маніпуляції з контрактом на постачання запчастин для «Антонова» AN-32.

Україна готується отримати західне військове устаткування, однак власна оборонна промисловість України залишається корумпованою.
 
До такого висновку прийшов журналіст Аскольд Крушельницький під час дослідження теми статті для Foreign Policy. 
 
Зокрема, звіт Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), складений в 2017 році, вказує, що в Укроборонпромі здійснювались маніпуляції з контрактом на 39 мільйонів доларів на постачання запчастин для «Антонова» AN-32 міністерству оборони Іраку.
 
«У документі йдеться про розслідування НАБУ діяльності двох високопосадовців Укрспецекспорту, підрозділу концерну, що займається експортом зброї, а також громадянина Індії, який проживає в Києві і, за повідомленнями, переказав близько $6 млн. на банківський рахунок компанії Paramount General Trading з ОАЕ», — йдеться у статті.
 
Компанія в ОАЕ мала надати запчастини, однак, за даними слідства, компанія нічого не постачала і запчастини були надані з існуючих запасів Укроборонпрому.
 
Відтак детективи НАБУ стверджують, що «банківські рахунки було використано посадовцями Укрспецекспорту для проведення корупційних дій, пов’язаних із коштами кримінального походження», повідомляє видання.
 
Звіт Антикорупційного бюро також засвідчує, що певні гроші з рахунку Paramount General Trading переводились до інших компаній та на низку банківських рахунків.
 
Наприклад, 140 тисяч доларів виплати було переведено на рахунок у Wells Fargo банк, який належав компанії Aragon International Petroleum, кінцевим власником якого виступила донька одного з керівників Укрспецекспорту, йдеться в документах, на які посилається журналіст.
 
У звіті також вказується, що ця донька мала інший рахунок у банку ABN AMRO в Нідерландах, на який було переведено 140 тисяч доларів. Антикорупційне бюро підозрює, що гроші переводились і на рахунки іншої дочки керівника, яка є громадянкою США.
 
У свою чергу, прес-служба Укроборонпрому підкреслює, що багато чого зі звинувачень у корупції є частиною пропаганди в рамках гібридної війни Росії проти України.
 
Мовляв, «поліція та прокуратура розслідували контракт на постачання запчастин до Іраку, але компанії та посадовці не виявили порушень».
 
«Більшість із цих звинувачень — неправдиві», — підкреслив ще й представник адміністрації Президента України в коментарі виданню.
 
Тоді як в інтерв’ю FP у Вашингтоні заступник Генпрокурора України Євген Єнін визнав, що боротьба з корупцією в Україні просувається повільно, зазначивши, що реформи потребують часу.
 
За його словами, «очікування від нових антикорупційних інституцій дуже перебільшені», тоді як «масштаби корупції настільки великі, що неможливо подолати це питання за один день, чи рік». 
 
Пан Єнін наголосив, що необхідно замінити тисячі людей у корумпованій системі судочинства, включаючи суддів, однак не варто звільняти 10 тисяч людей просто заради шоу і намагатись швидко замінити їх кваліфікованими співробітниками.
 
На важливості боротьби з корупцією в Україні наголошував і держсекретар США Рекс Тіллерсон, який заявляв: «Для України немає сенсу боротися за своє тіло на Донбасі, якщо вона втрачає свою душу через корупцію. Антикорупційні інститути повинні підтримуватися, фінансуватися і захищатися».