Коли зима не в радість: снігопади спричинили транспортний колапс по всій Україні

22.12.2017
Коли зима не в радість: снігопади спричинили транспортний колапс по всій Україні

Сніг — дітям радість, а дорослим часто  велика проб­лема. Після снігопадів понад 800 фур застрягли на зледенілих дорогах Одеської та Житомирської автотрас при в’їзді до столиці України.
 
У прес-службі ДСНС України розповіли про те, що зі снігового полону звільнили 691 транспортний засіб, а також надали допомогу 1412 громадянам.
 
За одну лише добу в Києві та області випала півмісячна норма снігу, рятувальники змушені працювати в авральному режимі, але їх не вистачає для того, щоб своєчасно прийти на допомогу всім, хто потребує.
 
Спеціальна техніка не витримує  навантаження та навіть застряє на дорогах.
 
На занесеній снігом Одеській трасі, у Ставищенському районі Київської області (170 кілометрів від Києва), застряг автобус iз юнацькою збірною України з таеквондо.
 
Як розповіла президент спорткомплексу «Максимум» Вікторія Гончарук, українська збірна поверталася зі змагань у Греції.
 
П’ятдесят дітей віком від восьми до п’ятнадцяти років разом iз викладачами та тренерами дві доби мерзли в автобусі, аж поки на допомогу їм не прийшли волонтери та рятувальники.
 
Ця історія закінчилася щасливо винятково завдяки соціальним мережам, через які Вікторія Гончарук звернулася до людей із проханням надати допомогу дітям.
 
— Найбільше скупчення фур спостерігається на 117—130-му кілометрах дороги Київ—Одеса, для їх розблокування залучено близько 50 екіпажів патрульної поліції, — повідомив заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький. — Закликаємо всіх автоперевізників та власників автотранспорту утриматися від руху по цьому напрямку, дати нам можливість розчистити магістраль.
 
Не краща ситуація й на дорогах Києва, де на виручку людям прийшла команда однодумців iз клубу поза­шляховиків Offroad Maniacs.
 
— Ми вже не вперше  допомагаємо киянам вибиратися зі снігового полону, а от 19-20 грудня отримали рекордну кількість дзвінків iз проханням про допомогу, — розповів засновник клубу Віталій Гребенюк. — Найбільш проблемними місцями на цей раз стали підйом біля станції метро «Сирець» та вулиця Теліги. Витягали кілька фур, які водії просто не встигли «перевзути» в зимову гуму.
 
Тим часом люди, що замерзають на зупинках громадського транспорту, скаржаться на бездіяльність комунальних служб, які не поспішають розчищати  тротуари.
 
КМДА доручила створити пункти обігріву для бездомних та пригрозила, що підприємства, які не прибирають сніг на своїй території, заплатять штраф у 1,7 тисячі гривень.
 
— Усi сили кинуті на забезпечення нормального ритму руху магістральних трас на під’їзді до Києва, — розповів головний інженер КП ШЕУ Голосіївського району столиці Євген Картенко. — Саме там рух найбільш інтенсивний та виникають великі проблеми. Снігові завали на дорогах столиці розчищають шістсот одиниць спецтехніки. Тротуари, зупинки транспорту та двори рятують від снігу понад 4 тисячі робітників.
 
А  синоптики знову нагадують про штормове попередження для мешканців усієї України: на півночі та заході країни — заметіль i штормовий вітер, а от на півдні та сході — ожеледь.
 
Станом на 20 грудня 147 населених пунктів нашої країни залишилися без електроенергії, зі снігових заметів рятувальники ДСНС України витягли понад 260 легковиків.
 
У Закарпатській області перекрили рух на трьох ділянках доріг через підняття рівня  води у річках.
 
— Потужні снігопади в Києві та області пов’язані з переміщенням циклону з території Західної України до північних регіонів центру нашої країни, — розповів директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда. — Крім столиці, снігопади обрушилися на Чернігівську, Полтавську, Сумську, Черкаську, Кіровоградську, Одеську та Миколаївську області. А от схід та частково південь країни заливають проливні дощі.
 
За повідомленням Державного агентства автомобільних доріг України, обмеження на рух великовантажного транспорту поки що триває відразу в семи регіонах нашої країни.