В Україні випустили оригінальну мапу Чорнобильської зони для туристів

20.12.2017
Чорнобильська зона, незважаючи на всі небезпеки, які вона таїть у собі, як магнітом притягує туристів. Адже майже кожен хотів би хоч раз у житті побувати там й усе побачити на власні очі.
 
Тож, зважаючи на вимоги життя, настала нагальна потреба у створенні туристичної карти Чорнобильської зони — нею вже цього місяця можна буде скористатися.
 
 Ідея її створення виникла під час роботи над деталізованою географічною картою Чорнобильської зони, яку було розроблено кілька років тому.
 
Та для туристів вона виявилася надто складною, тому  й було вирішено зробити «популярну» версію, що слугувала б водночас і картою, і сувеніром. 
 
Презентував широкому загалу незвичайну карту директор агенції «Чорнобиль-тур» Ярослав Ємельяненко, приурочивши цю подію до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: «На перший погляд, ця карта нібито не зовсім серйозна, але насправді вона деталізована й допоможе туристам зорієнтуватися на місцевості».
 
Карта чимось нагадує мультфільм — на ній зображено шість основних локацій: будівля ЧАЕС зі ставком-охолоджувачем (у якому плавають відомі на весь світ величезні соми), місто Прип’ять, військове містечко «Чорнобиль-2», величезний радар «Дуга-1», адміністративний центр у місті Чорнобиль, звалище радіоактивної техніки.
 
Пан Ємельяненко запевнив, що мапа деталізована й допоможе туристам зорієнтуватися на місцевості, а ще вона порушує багато проблемних питань Зони: «Зокрема, там зображено велосипедиста, який мандрує територією, а з проханнями про створення велосипедних маршрутів звертаються велотуристи вже багато років поспіль. Також є будиночки самоселів, які досі живуть на території відселення і потребують допомоги. Намальовано портові крани Прип’яті, які періодично намагаються розпиляти на металобрухт. А ще сталкера, який іде у напрямку ЧАЕС, — ця проблема теж наразі дуже актуальна».
 
Додамо, що мапу зони відчуження створив рівненський художник Олексій Огонь, і на це йому знадобилося менше місяця. У продажу новинка з’явиться вже найближчим часом.