Погодьтеся — на Різдво усе найкраще. Різдвяні дива, різдвяні гостинці, побажання, сюрпризи. І страви — також.
Тому що святкує душа, тому все інше — це приємні супутники до цього.
Ми тепер святкуємо Різдво і в грудні, наразі маємо два Різдва, тому також в очікуванні різдвяних див. А тим часом складаємо і різдвяне меню.
Мене особисто цікавив рецепт коропа в цибулевому соусі, і я його знайшла у львів’янки Наталі Підлужної — саме такий, як хотіла.
За її рецептом, коропа, порізаного на шматочки, кидають у цибулевий соус і проварюють десь 15 хвилин.
Додають лавровий лист, перчик, сіль, трохи цукру і шматочок масла.
Викладають на тарілки і дають застигнути, як холодець. А соус роблять так: чистять до двох кілограмів цибулі, варять десь годину і дрилюють через друшляк.
А ще гарна ідея — запекти в рукаві індичку — поширена різдвяна страва у світі. Індичка, запечена з вершками, начинена овочами, — дуже ніжна, рум’яна, надзвичайно духмяна страва — те, що треба для такого величного свята!
Потрібно: тушка індички, морквина, цибулина, селера, 250 г густих вершків, олія, перець, розмарин, сіль.
Тушку помити і посушити. Вершки розмішати з розмарином, сіллю та перцем і натерти тушку з усіх боків, ізсередини — також.
Всередину індички покласти почищені й порізані великими шматками цибулю, моркву і селеру.
Загорнути у фольгу і відправити в духовку, розігріту до 140 градусів, на 3 години. Потiм зняти фольгу і тримати птицю в духовці ще годинку.
Плануючи своє передріздвяне та різдвяне меню, скористайтеся і нашими порадами. Різдвяного настрою!