Ольга Харлан перемогла двох олімпійських чемпіонок і виграла Гран-прі в Мексиці

19.12.2017
Попри свій далеко ще не ветеранський для спортивного життя вік, 27-річну миколаївку Ольгу Харлан уже можна сміливо називати легендою олімпійського руху України.
 
Здобувши у 18-річному віці в Пекіні олімпійське командне «золото», майстровита шаблістка не відмовилася від повторних спроб підкорення Олімпу.
 
У «призах» завершивши й наступні два олімпійські цикли, підопічна свого особистого наставника Артема Скорохода з новими силами пішла на четверте коло, в надії нарешті вибороти індивідуальне «золото» літніх Ігор.
 
У реєстрі «героїв спортивного року» Національного олімпійського комітету України Ольга Харлан займає чільну позицію, володіючи рекордною кількістю — (десятьма) — відзнаками кращого спортсмена місяця.
 
Серед перших за нагородами перебуває Харлан і в своєму професіональному господарстві, де, приміром, днями вона виграла другий поспіль представницький турнір світового рівня. Так, у листопаді в бельгійському Синт-Нікласі миколаївська фехтувальниця стала переможницею етапу Кубка світу. Тепер же, минулого уїк-енду в мексиканському Канкуні, Харлан тріумфувала на етапі не менш значимого за рейтингом турніру — Гран-прі.
 
В обох випадках нашій зірковій шаблістці довелося суперничати з найсильнішими опонентками. Зокрема, в Бельгії на шляху до першої сходинки п’єдесталу Ольга перемогла лідера світового рейтингу — угорку Анну Мортон та олімпійську чемпіонку Ріо-2016 Яну Єгорян.
 
У Мексиці турнірні шляхи Харлан та Єгорян знову перетнулися в півфіналі, й знову сильнішою в цьому принциповому україно-російському двобої (нехай і з мінімальною перевагою — 15:14) виявилася наша співвітчизниця.
 
Перед цим у чвертьфіналі Оля здолала іншу володарку олімпійського «золота» — переможницю Ігор-2012 у Лондоні — Кім Чжи Єн з Південної Кореї (15:13).
 
Загалом, посіяна на Гран-прі під другим рейтинговим номером, свою переможну ходу в Канкуні Харлан розпочала з перемоги над іншою кореянкою Сеоной Ванг (15:12).
 
Далі були успіхи в протистояннях із росіянкою Ольгою Нікітіною (15:6) та китаянкою Ян Хенью (15:12).
 
Подолавши потім «подвійний бар’єр» з олімпійських чемпіонок, у фіналі Ольга зустрілася з добре знаною у фехтувальному світі Аріанною Ерріго з Італії.
 
Її послужний список виглядає доволі вражаюче. Однак віце-чемпіонка Олімпіади в Лондоні-2012, дворазова чемпіонка світу та неодноразова призерка «мундіалів» скласти гідної конкуренції Харлан у фіналі не змогла.
 
«Прагнула показати суперниці, як змагаються шаблістки. Вона дуже сильна фехтувальниця. Неймовірна рапіристка. Але сьогодні була шабля», — так Харлан прокоментувала свою переконливу перемогу (15:6) над титулованою представницею світової рапіри, котра вирішила спробувати себе в іншому змагальному виді.