«Шахтар» переміг «Манчестер Сіті» і пробився до «плей-оф» суперліги

08.12.2017
«Шахтар» переміг «Манчестер Сіті» і пробився до «плей-оф» суперліги

На матчі проти «Шахтаря» в Харкові уболівальники «Манчестер Сіті» вивісили банер з написом «Слава Героям АТО від «Манчестер Сіті». (Фото з сайта www.mediaport.ua.)

На відміну від матчів вітчизняної прем’єр-ліги, де в холодну пору року глядачів на трибунах уже практично не залишилося, поєдинки Ліги чемпіонів, особливо за участі європейських грандів, традиційно продовжують збирати на українських стадіонах аншлаги. 
 
 
Якщо останні два поєдинки «Шахтаря», зіграні на внутрішній арені на стадіоні «Металіст», можна сказати, пройшли в умовах глядацької тиші, то заключний у ниніш­ньому розіграші Суперліги поєдинок «гірників» у груповому раунді — проти «Манчестер Сіті» — зібрав у Харкові 38 тисяч глядачів. 
 
 
Значна частина шанувальників футболу прийшла на стадіон у чорних масках, нагадуючи таким чином португальському наставнику донеччан Пауло Фонсеці про його обіцянку одягнути так званий костюм «Зорро» у разі виходу його команди до «стикових» матчів ЛЧ-2017/2018.
 
Іншим цікавим оку елементом на трибунах «Металіста» став банер, який розгорнули фанати англійського віце-чемпіона.
 
«Слава Героям АТО від «Манчестер Сіті», — йшлося на довгому білому полотнищі, де перша частина повідомлення була написана кирилицею.
 
Подібний жест солідарності від англійських футбольних фанатів, серед яких, певно, були й представники української діаспори, у день Збройних сил України виглядав вельми доречно.
 
Донецькому ж клубу банер англійців, скоріше за все, нагадував про їхню відмову від участі в нещодавно організованій Федерацією футболу учасників АТО акції «Мій тато — герой».
 
Хай там як, а щоб подарувати собі та власним уболівальникам «лігочемпіонську весну» й побачити 44-річного португальського спеціаліста в образі знаного кіноперсонажа, «гірникам» потрібно було не програти вдома «Манчестер Сіті».
 
З огляду на те, що питання свого потрапляння до «плей-оф» iз першого місця колектив Хосепа Гвардіоли вирішив достроково, проблем iз досягненням потрібного результату в донецьких футболістів мало бути не так і багато.
 
Зрештою, вдавшись до відчутної кадрової ротації й залишивши на лаві запасних своїх головних «плеймейкерів» — Давида Сильву та Кевіна Де Брюйне — іспанський «коуч» «МС» відверто полегшив завдання «Шахтарю».
 
Не зустрівши особливого спротиву в центрі поля, донецькі бразильці доволі швидко захопили атакувальний «плацдарм», після чого змогли провести дві разючі атаки на ворота англійців. Неабияку активність у складі «гірників» демонстрував їхній капітан Тайсон.
 
Вочевидь увімкнути максимальні резерви — попри отриману на початку гри травму — бразильцеві допомогла наявність на трибунах «Металіста» головного тренера збірної Бразилії Тіте.
 
Певно, та ж обставина дозволила проявити себе з найкращого боку та отримати звання кращого гравця поєдинку й лівому захисникові «Шахтаря» Ісмаїлі.
 
У підсумку, вже до завершення першого тайму український чемпіон вигравав у «МС» два м’ячі. Звісно, Гвардіола програвати не хотів, але більше одного м’яча його підопічні відіграти не змогли.
 
Утім навіть якби «городяни» й перемогли донеччан, підопічні Фонсеки усе одно б завершили груповий турнір на другому місці, оскільки переслідувач «Шахтаря» — «Наполі» — сенсаційно програв у Роттердамі, дозволивши місцевому «Фейєнорду» набрати перші очки в розіграші.
 
Відтак у Харкові на стадіоні «Металіст», окрім видовищної гри, відбулося ще й яскраве костюмоване шоу. Як і обіцяв, на прес-конференцію до журналістів Фонсека прийшов у костюмі «Зорро». 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 6-й тур. Група F. «Шахтар» (Україна) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 2:1 (Бернард, 26; Ісмаїлі, 32 — Агуеро, 90+2 (пен.); «Ш»: П’ятов, Ісмаїлі (Азеведу, 63), Ордець, Ракицький, Бутко, Степаненко, Фред, Марлос (Коваленко, 82), Тайсон, Бернард, Феррейра (Хочолава, 89)), «Фейєнорд» (Голландія) — «Наполі» (Італія) — 2:1.
Підсумкове становище: «Манчестер Сіті» — 15, «Шахтар» — 12, «Наполі» — 6, «Фейєнорд» — 3.