Постуємо солодко: рецепт бананово-апельсинового торту і печива «коньякове»

29.11.2017
Різдвяний піст припадає на холодну погоду, отож усе одно будуть різноманітні чаї, кава, капучино, какао, компоти, узвари, киселі, кваси і лимонади. А до них багатьом хочеться смаколик.
 
Думати, що пісна випічка в чомусь обмежена — зовсім неправильно. Якраз бабки з рисом, яблуками, медом і корицею, гарбузові запіканки з крупами і сухофруктами, печиво таке ніжне, що аж хрумтить, пиріжки з ягідно-фруктовими начинками — справа рук тих, хто налаштований на піст.
 
Піст може бути і стимулом до експериментів, словом, треба виходити за межі свого кулінарного комфорту.
 
Де-де, а на кухні експериментувати можна сміливо: рідні та друзі гідно оцінять результати таких експериментів, де необхідно, підтримають і, найвірогідніше, попросять у вас рецепт.
 
Поділіться з ними, приміром, рецептом дуже смачного пісного торта — бананово-апельсинового, з горіхами ліщини. Але спочатку спечіть його, робота насправді негроміздка. 
 
Інгредієнти: 2 склянки пшеничного борошна, 0,5 склянки коричневого цукру, склянка міцного чорного чаю, по 2 столові ложки олії та меду, чайна ложка соди, дрібка солі, 2 банани, 3 апельсини, 0,5 склянки ліщинових горіхів. 
 
Отож насамперед потрібно заварити міцний чай. У миску покласти склянку борошна, порізаний банан, цукор, мед, олію, теплу заварку і все разом перемішати до однорідної маси.
 
Другу склянку борошна змішати з сіллю і содою, перемішати.
 
Всипати в миску з тістом і знову перемішати міксером до однорідної маси. Вилити тісто у форму і випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин.
 
Для крему: почистити апельсин від шкірки і плівок, скласти в блендер. Цедру одного апельсина порізати і також додати до м’якоті.
 
Туди ж додати банан і подрібнені горіхи. Усе подрібнити до стану пюре. 
 
Готовий бісквіт розрізати на 3 коржі, промастити їх начинкою. Прикрасити горіхами, часточками банана, сухофруктами. Чекаємо годинку-дві, щоб усе-таки тортик просочився, і подаємо!
 
Апельсини і горіхи дуже смачно поєднуються в пісному хрумкому печиві «коньякове». Для дітей його можна пекти і без коньяку.
 
Потрібно: по склянці цукру і подрібнених горіхів (будь-яких, можна мікс), 800 г борошна, 100 мл коньяку, 2 чайні ложки розпушувача чи соди, половина склянки олії і 2 апельсини. 
З апельсинів зняти цедру і вичавити сік.
 
З’єднати в мисці сік, змішаний із содою (розпушувачем), коньяк, олію, цедру і цукор та збити. Поступово додати борошно і замісити м’яке тісто.
 
Розкачати в пласт товщиною 5 мм і вирізати формочкою печиво. Викласти на деко, застелене папером для випічки, і випікати при 170 градусах приблизно 15 хвилин. Аромат вам дасть знати про повну готовність смаколика. 
 
І так само просяться до експериментів чаї — додавайте до них калину, імбир, лимон, ягоди — сухі, заморожені, зацукровані, запашні трави. Різноманіття вашим смакам!