І без м'яса — не біда: смачні рецепти пісних страв

29.11.2017
І без м'яса — не біда: смачні рецепти пісних страв

Не скоромне, а надихає.

Для нас уже стало звичною справою купувати якісь продукти з присмаком інших — про це так і повідомляється на упаковці. Приміром, бувають чаї зі смаком полуниці.

 

Полуниця може бути в чаї або й не бути, але присмак її відчувається. Чи вареники зі смаком грибів, чи млинці зі смаком манго тощо.

 

Якщо такі смаки можна створити, так би мовити, рукотворно, без фактичної наявності там згадуваного продукту, отже, треба створювати і свої смаки — саме ті, які подобаються вам і вашій родині. 

 

Ось, приміром, з 28 листопада вже почався Різдвяний піст і багато хто його буде дотримуватися. З меню викреслить м’ясо, сало, яйця, сир тощо, але звиклий до цих продуктів організм усе одно буде їх вимагати.

 

Вихід є — створити смак м’яса в пісній страві. Досвідчені господині уміють так приготувати відбивні з грибів чи навіть капусти, що їх не відрізниш від м’ясних, точніше, буде не до розрізнення, бо, коли щось занадто смачне, його ні з чим уже не порівнюють.

Або скомпонувати букет спецій, що спробуй розберися — чи то м’ясо таке духмяне, чи то часник із перцем і лавровим листом заполонили всі смакові рецептори приємним ароматом. 

Перші пішли!

Перші страви, нехай і без м’яса, ще як підуть, якщо у них будуть квасоля, гриби, горох, нут, соя, сочевиця, — природні джерела білка. А ще, приміром, оливки та морква по-корейськи, як-от у квасолевому супі.
 
Для його приготування потрібно: 2 л води, 300 г квасолі (краще — червоної, можна консервованої), 4 столові ложки морки по-корейськи, 2 помідори чи дві столові ложки томатної пасти, 10 оливок, цибулина. 
 
Відварити квасолю майже до готовності, воду не зливати. Додати сюди порізану цибулю і моркву по-корейськи. Довести до кипіння на слабкому вогні.
 
Помідор порізати й додати до супу (або томатну пасту, злегка розбавлену  водою).
 
Додати оливки без кісточок. Варити ще 15 хвилин. Подавати з подрібненим кропом.
 
Дуже корисна квашена капуста не кожному так припаде до смаку, як у поєднанні з грибами. Такий капуснячок із задоволенням їдять навіть діти, які саме квашену капусту в сирому вигляді сприймають не дуже охоче.
 
Отож прийшов час діставати сушені грибочки (можна спростити своє куховаріння підсушеними на сухій пательні печерицями, помитими і подрібненими перед цим). 
 
На 0,5 л квашеної капусти треба буде ще морквина, корінь петрушки, 20 г сушених грибів, кмин, 2 столові ложки олії, цибулина, сіль, перець.
 
Сушені гриби помити й замочити на годину-дві. В окріп покласти нарізані гриби, додати воду з грибів і варити їх до готовності. Потім додати нарізані моркву й петрушку (за бажання, можна їх перед тим потушкувати на олії).
 
Квашену капусту, якщо занадто кисла, промити холодною водою й додати до овочів. Заправити підсмаженою на олії цибулею, посолити, поперчити, додати чверть чайної ложечки кмину.
 
Сушені гриби творять «м’ясні» дива — переконаєтеся. Що в капусняку, що, приміром, в супі-пюре із сухариками вони за смаком — гідні конкуренти м’ясу. 
 
Для супу-пюре потрібно: 150 г сушених грибів, 4 картоплини, 1 л води, 2 цибулини, сіль, спеції до смаку, хлібні сухарики для подачі.
 
Сушені гриби промити і замочити у холодній воді мінімум на годину. 
 
Картоплю почистити і порізати брусочками. Замочені гриби дістати з води, ще раз промити, воду процідити, злити в каструлю і поставити на вогонь.
 
Довести до кипіння, покласти туди порізану картоплю та гриби. 
 
Нехай умліває на повільному вогні хвилин 15. Порізати цибулину і підсмажити на олії до золотистого кольору і додати в суп. Посолити і поперчити, варити ще 15 хвилин.
 
Як трохи охолоне, змолоти у блендері в пюре, знову довести до кипіння і зняти з вогню. 
 
Подавати з подрібненою зеленню і часниковими сухариками. Їх готують так: порізані шматочки хліба викладають на деко в один шар, поливають олією, змішаною з подрібненим часником і підсушують у духовці 5-10 хвилин при температурі 200 градусів.

Другі страви: гриби починають і виграють

Будь-яку другу страву можна зробити пісною і дуже смачною. Замінивши в улюблених м’ясних рецептах усього один інгредієнт на сушені гриби. Спробуйте такий плов, не пошкодуєте. 
На склянку рису потрібно 150 г сушених грибів, дві морквини, цибулина, олія, спеції.
 
Сушені гриби промийте і замочіть у холодній воді години на три. Потім дрібно наріжте та зваріть у тій самій воді. Цибулю поріжте, а моркву натріть на великій тертці.
 
Усе це злегка підсмажте на олії, покладіть у бульйон із грибами, до якого додайте перебраний і промитий рис. Посоліть, закрийте кришкою й тушкуйте. За 10 хвилин до готовності присмачіть кіндзою (коріандром) та чорним перцем.
 
Печериці — в паляниці!
 
Так, вони дуже добре смакують у паляничках, утім, як і у варениках чи, приміром, зразах. 
 
Для зразів потрібно 1 кг картоплі, 0,5 кг печериць, 5 столових ложок борошна (окремо — на обкачування), 2 цибулини, цукор, сіль, перець — за смаком і олія для смаження. 
 
Картоплю відварити «в мундирах», почистити, потерти на крупну тертку, додати по неповній чайній ложці солі та цукру, борошно і вимісити пластичне тісто. Сформувати «млинці» товщиною 1 см. 
Начинка: гриби і цибулю подрібнити, цибулю обсмажити до золотистого кольору. Додати печериці, посолити і поперчити та тушкувати, поки не випарується вся рідина.
 
Викладати по 1,5 чайної ложки начинки, формуючи пиріжки. Обкачати в борошні та обсмажити на середньому вогні приблизно по 5 хвилин з  кожного боку до рум’яної скоринки.
 
Начинки в зрази можна вигадувати довго і дуже результативно, зрази люблять багатство варіацій, а люди, у свою чергу, люблять зрази.
 
Тому не слід забувати, що для зразів ще існують різноманітні види капусти, які всі як одна злегка притушковані з подрібненими помідором (томатною пастою), болгарським перцем і спеціями, неначе підібрані для м’яких рум’яних пиріжків iз картоплі, або горох, квасоля чи сочевиця, відварені зі спеціями і потовчені з ложкою запашної олії, або зелень iз рисом.

Їж буряк iз грибами!

Дуже смачна альтернатива м’ясній страві — маринований салат із запечених буряків. Інгредієнти: 3 буряки, 300 г печериць, цибулина, 3 столові ложки олії, сік половини лимона, дрiбка цукрової пудри, сіль, спеції до смаку.
 
Буряк вимити і запекти до м’якості в духовці. Печериці помити і порізати пластинками. Цибулю порізати півкільцями, злегка підсмажити на олії, додати гриби і тушкувати все разом ще 10 хвилин. 
 
Готовий буряк охолодити, почистити, порізати тонкими пластинками або соломкою. Часточки буряка посипати сіллю та цукровою пудрою, додати лимонний сік і перемішати. З’єднати буряк зі смаженими грибами та цибулею. Ще раз перемішати і залишити на 30 хвилин для маринування. 
 
Пісних страв не варто боятися або, тим паче, — уникати. Часто вони бувають значно смачніші за скоромні. Смачного!