«Дні Єрусалима»: у Києві показали видатні ізраїльські фільми

22.11.2017
Днями  у рамках фестивалю «Дні Єрусалима в Києві»  показали ізраїльські  фільми. Проект організовано на честь 50-річчя возз’єднання  духовної столиці Ізраїлю.
 
Киянам і гостям української столиці запропонували для перегляду  чотири фільми, що отримали національні нагороди та демонструвалися на екранах багатьох кінотеатрів світу.
 
Стрічка, що відкрила фестиваль, названа «найкращим ізраїльським художнім фільмом» на Міжнародному кінофестивалі у Єрусалимі.
 
«Підмостки» — це драма режисера Матана Яіра про рамки, які замалі для особистості, та дрібниці, які важливіші за швидкий рух життя.
 
«Запитайте у своїх батьків, чи живе в них дитина, чи вона вже померла?» — таку вказівку отримує 17-річний Ашер від учителя літератури.
 
Його власний батько вчить рахувати гроші, працювати на виробництві та сварить за сумлінне навчання.
 
Шкільний вчитель Рамі відкриває в імпульсивному хлопчині любов до класики, а крізь неї Ашер вчиться розуміти життя і себе.
 
Йому доводиться готуватися до іспитів на будівничих підмостках, пробуючи для себе знайти баланс матеріального та духовного, бізнесу та книги, правил та правди.  
 
Драма «Підмостки» — про те, що у кожному живе відлюдькувата дитина, якій іноді важко лагодити з цим світом.  Хороший учитель ставить учням чимало запитань, без яких жити було б, мабуть, легше.
 
Наприклад: «Чому дитя, народжене від любові, бачить свою матір не з батьком?», «Чому людина, що вчить любити життя, — обриває своє?» та «Ким ти мусиш бути: гарним сином чи гарним учнем?»
 
«Ізраїльське кіно швидко розвивається, — говорить генеральний директор компанії-організатора «Артхаус Трафік» Денис Іванов. — Зараз з’являються нові стрічки, нові талановиті режисери, що виводять кінематограф на новий рівень. Тішить, що ці картини з’явилися на українському майданчику і український глядач теж може їх оцінити».
 
Також  до «Днів Єрусалима в Києві» в Україну привезли фентезійну стрічку «Абулеле» Джонатана Гева,  фільм жахів «Єрусалим» Дорона та Йоава Пазів і трилер «Віфлеєм» Юваля Адлера.
 
Захід відбувся за підтримки Посольства Держави Ізраїль в Україні. Покази були безкоштовні за умови попередньої реєстрації.
 
А ще  у рамках «Днів Єрусалима в Києві» до Національної філармонії завітав «Єрусалимський квартет», провели низку лекцій, семінарів та організували знайомство з ізраїльською кухнею.
 
Організатори фестивалю пропонують активістам кіноклубів провести фестиваль у своєму місті. «Шалом» — у перекладі «миру вам» — це актуально повсюди.