Естафета стане пріоритетною для українських біатлоністів на олімпійський сезон

22.11.2017
Естафета стане пріоритетною для українських біатлоністів на олімпійський сезон

Анастасія Меркушина — одна з нових зірочок українського жіночого біатлону. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

Підбиваючи підсумки 2017-го року, президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка детально звітував про фінансову сторону діяльності підпорядкованого йому господарства.
 
 
За словами головного «олімпійця» країни, найбільшу підтримку від НОК — а це 5,3 млн. гривень — у цей період отримала національна Федерація біатлону.
 
 
Загалом, не дивно, адже за кілька місяців стартує зимова Олімпіада, а українська біатлонна збірна — головна й, по суті, єдина медальна надія нашої держави на Іграх у Пхенчхані-2018.
 
 
В останні роки вітчизняні «стріляючі лижники» найбільше скаржилися на застарілу зброю, котра вже давно вичерпала свій ресурс.
 
Перед Іграми в Південній Кореї лідерам української збірної нарешті оновили зброярський парк, тож перед стартом олімпійського сезону вони активно займалися пристрілкою.
 
Завершальний етап підготовки вітчизняні біатлоністи під орудою Юрая Санітри другий рік поспіль проводили в канадському Кенморі, натомість жіноча частина команди свої контрольні старти провела в норвезькому Шушені.
 
Варто нагадати, що на попередніх «білих» Іграх, що в 2014 році проходили в Сочі, жіноча біатлонна збірна виграла «золото», котре стало єдиною медаллю українських олімпійців на тих — затьмарених згодом допінговим скандалом — змаганнях.
 
Попри те, що на тренерському містку жіночої команди відбулися значні зміни й до її управління вперше в історії вітчизняного біатлону залучили іноземця, в розпорядженні словенця Уроша Велепця на Олімпіаду-2018 будуть добре знайомі загартовані сочинськими баталіями кадри. 
 
Очевидно, і в Пхенчхані тренерський штаб «синьо-жовтих» зробить ставку на естафетних перегонах.
 
При цьому для формування гоночного квартету Велепець матиме широкий вибір, адже за місце в «основі» з олімпійськими чемпіонками — сестрами Семеренко, Оленою Підгрушною та Юлією Джимою — боротимуться Ірина Варвинець та Анастасія Меркушина, котрі в останні роки демонструють неабиякий прогрес.
 
Із появою біля керма нашої чоловічої збірної словака Санітри про реальність олімпійської медалі заговорили й у контексті українських біатлоністів.
 
Капітан «синьо-жовтих» Дмитро Підручний не приховує, що саме естафета буде пріоритетом для чоловічої збірної в Пхенчхані: «У цій гонці ми маємо найбільше шансів показати хороший результат».
 
Розпочнеться біатлонний сезон 26 листопада з етапу Кубка світу у шведському Естерсунді. Вітчизняні біатлоністи попереджають, що високий результатів на його старті очікувати не варто.
 
Утім, вирушаючи до Швеції в максимально бойовому складі, українські спортсмени все ж матимуть потенціал, аби, бодай у спринті чи змішаній естафеті, потішити своїх уболівальників приємними здобутками.