У найсильнішій волейбольній першості Eкраїни не залишилося команд без поразок

22.11.2017
У найсильнішій волейбольній першості Eкраїни не залишилося команд без поразок

Двічі перегравши хмельницький «Новатор», харківський «Локомотив» потіснив опонента на чолі турнірної таблиці суперліги.

Попри те, що без чемпіонської інтриги цінність будь-яких спортивних змагань зазнає відчутних іміджевих втрат, штучно підвищити інтерес до «золотих» перегонів також не можна.
 
 
Понад десять років у харківського «Локомотива» не було рівних на внутрішній арені.
 
 
Утім, коли зовнішні обставини дещо урівняли в силах претендентів на найвищі місця в чоловічій волейбольній суперлізі, цікавішого в чемпіонаті стало значно більше.
 
 
І хоча минулий сезон знову завершився перемогою «залізничників», які виграли 17-й за ліком чемпіонський титул, відчутне скорочення фінансових вливань перед стартом національної першості позбавило їх тотальної переваги над суперниками, змусивши харківських волейболістів добряче по­працювати задля виграшу чергового золотого комплекту.
 
Нинішній волейбольний сезон у елітному дивізіоні розпочався з повторення «золотого» протистояння попереднього ЧУ.
 
Змагаючись за Суперкубок країни, як і в квітні 2017-го, «Локомотив» знову виявився сильнішим за львівський «Барком-Кажани».
 
Утім так само жваво розпочати чемпіонат України й захопити в ньому від самого старту одноосібне лідерство підопічним Володимира Зябліцева не вдалося.
 
У другому турі (поєдинки проходять за спареною системою) нагодою «насолити» своїм кривдникам скористалися львів’яни, котрі на «тай-брейку» виграли у чинного чемпіона один із двох гостьових поєдинків.
 
Зазнали «залізничники» очкових втрат і в наступному турі, коли в гостях поділилися часткою очок iз місцевою «МХП-Вінниця», натужно вигравши перший поєдинок «спарки» з рахунком, — 3:2.
 
Відтак після трьох турів — шести зіграних матчів — статус одноосібного лідера з максимальною кількістю здобутих залікових балів належав хмельницькому «Новатору».
 
Із ним — тобто зі статусом лідера — минулих вихідних підопічні Романа Ковальчука і завітали до Харкова, аби в протистоянні з чемпіоном перевірити свої високі амбіції.
 
Зрештою, максимум, на який спромоглися хмельничани в двох матчах, — це один виграний сет.
 
Залишивши Харків на щиті, «новатори» одним махом втратили в турнірній таблиці дві позиції, пропустивши поперед себе, окрім «залізничників», іще й «кажанів».
 
Львівські волейболісти — без п’яти хвилин переможці попереднього розіграшу ЧУ, здобувши в минулому сезоні неабиякої цінності й такого ж ступеня гіркоти досвід, намагатимуться потіснити «Локомотив» iз давно насидженої чільної позиції.
 
Щоправда, напруженість боротьби та щільність результатів, які на старті нової першості демонструють учасники суперліги, не обіцяють «Кажанам» — переможцям регулярного сезону ЧУ-2016/2017 — повторення старого сценарію.
 
Водночас і латвійський наставник львівського клубу Угіс Крастіньш, і його підопічні тепер добре знають, що хороший початок — це, загалом, лише половина справи.
 
Тож не факт, що наразі, пам’ятаючи невдалу кінцівку попереднього сезону, «Барком-Кажани» демонструє в ЧУ свою максимальну потужність.
 
А от «Локомотив», думається, у порівнянні з попереднім розіграшем дещо збавить хід, адже втрата одного з ключових своїх виконавців — молодого й талановитого догравальника Олега Плотницького, котрий переходить до італійської «Монци», не може в майбутньому не відбитися на грі «залізничників».
 
При цьому помірну амбіційність харківського колективу виказує й їхня участь у скромному, третьому за рейтингом, єврокубковому турнірі — Кубку Виклику, хоча є в українського чемпіона право й на більш представницькі змагання, що мають назву Кубка Європейської конфедерації волейболу.
 
Водночас для віце-чемпіона країни зі Львова єврокубковий сезон розпочинається саме з Кубка ЄКВ — 22 листопада удома «Кажани» зіграють перший поєдинок 1/32 фіналу проти «Маккабі» з Тель-Авіва. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. 4-й тур. «Дніпро» — «Юридична академія» — 1:3 і 2:3. «Локомотив» — «Новатор» — 3:0 і 3:1. «Серце Поділля» — «Буревісник» — 3:0 і 3:0. «Барком-Кажани» — «МХП-Вінниця» — 3:0 і 2:3.
Турнірне становище: «Локомотив» — 21, «Барком-Кажани», «Новатор» — 18, «МХП-Вінниця» — 15, «Серце Поділля» — 12, «Юридична академія» — 11, «Дніпро» — 1, «Буревісник» — 0.