Швейцарські вчені виявили здатність вірусу грипу «жити» на руках

14.11.2017
Швейцарські вчені виявили здатність вірусу грипу «жити» на руках

Грип — підступна недуга. Не легковажте з нею. (Фото з сайта www.volynnews.com.)

Вірус грипу, як відомо, передається повітряно-крапельним шляхом.
 
 
Причому в більшості випадків достатньо добре вдихнути заразних бацил, які під час кашлю або чхання «втекли» від хворого колеги чи попутника в транспорті, — і через кілька годин висока температура, слабкість надовго виб’ють вас зі звичної колії.
 
 
Недавно швейцарські вчені, вивчивши два штами вірусу грипу — H3N2 і H1N1, які останнім часом викликали епідемію у світі, — дійшли висновку: вірус може передаватися і... через руки.
 
 
Вчені наносили віруси, взяті з дихальних шляхів хворих на грип, на кінчики пальців тих, хто погодився на участь в експерименті.
 
З’ясувалося, що віруси зберігали свою заразну дію 15 хвилин! І навіть через півгодини на руках iще залишалися штами, здатні спричинити недугу.
 
Звідси висновок: руки з милом треба мити частіше! Особливо після відвідання громадських місць — транспорту, поліклініки, магазину, банківських установ тощо.
 
Враховуючи, що у багатьох із нас є звичка доторкатися до обличчя, особливо носа, поправляти волосся, ми ризикуємо передавати заразу із рук у руки.
 
На випадок, якщо мила і води може не виявитися в потрібний момент, у період епідемій завжди майте при собі вологі серветки або дезінфікуючий розчин. 
 
Аби не підхопити вірус, лікарі радять більше часу гуляти на свіжому повітрі і регулярно провітрювати приміщення. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Цього сезону грипом може перехворіти кожен шостий українець, застерігають лікарі. У Центрі грипу та ГРЗ прогнозують, що наступна зима буде значно важчою в епідеміологічному плані, ніж попередня.
 
За даними ВООЗ, узимку 2017—2018 року в Україні лютуватимуть кілька штамів вірусів, вони прийдуть по черзі, і найперший iз них — у грудні-січні — «Мічиган», який найбільше зачіпатиме працездатних людей у віці 25-49 років.
 
З січня курсуватиме «курячий грип», який особливо вражатиме літніх людей та дітей, а наприкінці зими — на початку весни матимемо справу з вірусом грипу «Брісбен».
 
Він буде трохи слабший і не такий масовий. Єдиний захист від грипу — вчасна вакцинація, нагадують лікарі.