У Франції меру заборонили ставити різдвяний вертеп

14.11.2017
У Франції меру заборонили ставити різдвяний вертеп

Робер Мернар біля шопки. Тепер уже забороненої.

Державна рада Франції заборонила встановлювати різдвяні ясла в приміщенні мерії середземноморського міста Безьє (регіон Лангедок-Руссільйон), повідомляє сайт Міжнародного французького радіо.
 
 
Таким чином Держрада поставила крапку в трирічній епопеї, яка розпочалася восени 2014 року після того, як глава мерії цього міста Робер Мернар уперше встановив різдвяний вертеп у приміщенні мерії. 
 
 
Рiч у тiм, що у Франції церква відділена від держави з 1905 року, коли був ухвалений відповідний закон.
 
 
Відтоді держава офіційно не визнає жодних вірувань та культів, не дозволяє їм втручатися в публічну сферу і не фінансує їх. І жодні державні установи не мають права розміщувати у своїх стінах релігійну символіку.
 
Виняток зроблено лише для Прованса, де різдвяні сценки виготовляють iз місцевого фарфору і ці вироби — «сантони» — стали одним із туристичних символів провінції. 
 
Рішення французької Держ­ради може мати і політичний підтекст, оскільки мер Безьє Робер Мернар був обраний від крайнього правого опозиційного «Національного фронту», після чого став вимагати повернення смертної кари, висилки емігрантів та заборони одностатевих шлюбів, тобто став речником найконсервативніших кіл Франції.
 
З іншого боку, до обрання мером він був главою шанованої всесвітньо відомої правозахисної організації «Репортери без кордонів», яка відстоює права журналістів у всьому світі. 
 
Після вступу на посаду мера і встановлення 2014 року у приміщенні мерії першого вертепу до судових органів двох французьких міст розпочали надходити скарги про порушення законодавства у світській державі.
 
Мерія одного з міст — Вандеї — підкорилася судовому рішенню і припинила виставляти вертепи.
 
Але мер Безьє залишався непорушним у своєму бажанні дотримуватися старої християнської традиції, тож за його вказівкою різдвяні ясла встановлювали і в 2015-му, і в 2016 роках.
 
Дозвіл на це йому видав адміністративний суд міста Монтпельє. Але в квітні цього року апеляційний суд Марселя відмінив його, постановивши назавжди «виселити» святу родину з Божественним немовлям та трьома царями і домашніми тваринами з громадського приміщення.
 
Тоді мер Робер Менар звернувся до останньої інстанції — Держради Франції, рішення якої, як бачимо, було не на його користь. 
 
До речі, мер Робер Менар і звернувся до Держради Франції тому, що рік тому, 9 листопада 2016 року, вона ухвалила постанову під назвою «Встановлення різдвяних ясел у державних установах», у якій зазначено, що вертепи можна встановлювати в громадських приміщеннях лише в тому випадку, «якщо вони мають культурний або художній характер», але не в тих випадках, «коли вони висловлюють визнання будь-якого культу чи релігійних преференцій».
 
Це розпливчасте рішення до­зволяє органам влади та населенню трактувати його довільно, тобто крутити дишлом закону в будь-який бік.  
 
Це друге гучне судове рішення стосовно конфлікту інтересів держави і церкви, яке ухвалили у Франції за останній час.
 
Першим був вердикт Верховного суду Франції про усунення хреста з пам’ятника Папі Івану Павлу ІІ в іншому французькому містечку.
 
Ще на пам’яті інший випадок кількарічної давнини, коли мусульманська емігрантка в Італії дійшла аж до Верховного суду країни і таки добилася заборони на встановлення розп’ять у шкільних класах, бо вони ображають релігійні почуття її дітей. 
 
Європа у своєму викривленому сприйнятті лібералізму та бажанні догодити мігрантам, які, частіше за все, потрапляють на її територію нелегально, забуває про християнське коріння Європейського континенту, не хоче пам’ятати, що вся європейська цивілізація побудована і базується на християнських засадах.
 
Як далеко ще за­йдуть європейські ліберали? Наступним логічним кроком може бути знесення хрестів на християнських храмах та заборона різдвяних ялинок iз зіркою на верхівці, бо вони також розташованi в громадських місцях.
 
А там, дивись, і натільні хрестики змусять познімати. Принаймні випадки, коли мусульманські прибульці лупцювали корінних європейців за хрестик на шиї, вже зареєстровані.