Президент і офшори: чому Порошенко потрапив до «Райських документів»

08.11.2017
Президент і офшори: чому Порошенко потрапив до «Райських документів»

А чи був траст «сліпим»? (Колаж iз відкритих джерел.)

Навесні цього року учасники Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів, а також Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, які торік оприлюднили проект The Panama Papers, отримали доступ до нових документів.

 

Нове глобальне журналістське розслідування назвали Paradise Papers, або «Документи з райських островів».

 

Цього разу журналісти проаналізували дані про власників офшорних компаній з двох десятків юрисдикцій, розташованих переважно на невеликих екзотичних островах.

 

Команда «Слідства.Інфо» як офіційний партнер OCCRP долучилася до міжнародного проекту й знайшла в документах понад десяток українських прізвищ.

 

Одне з них належить Президенту України Петру Порошенку, повідомляє «Слідство.Інфо».

Світовий компромат

Почалося все в неділю, 5 листопада, коли журналісти з усього світу одночасно опублікували новий масив компромату на впливових політиків цілого ряду дер­жав, включаючи Україну.
 
Публікацію 13,4 мільйона документів про фінанси політичних діячів світу можна порівняти тільки з «панамським» розвінчанням.
 
Серед іншого йдеться про архів юридичної компанії Appleby з Бермудських островів, яку вважають одним iз провідних реєстраторів офшорних компаній, а також фірму з Сінгапуру.
 
Документи мають відношення приблизно до 120 політиків iз майже 50 країн світу, а також підприємств, спортсменів, бізнесменів та інших високопоставлених осіб, у тому числі зi США, Росії, Велико­британії, Японії, Канади, Казахстану, Бразилії, України, Туреччини, Грузії, Вірменії та багатьох інших країн.
 
Зокрема, в документах фігурують дані про радників, чиновників та інших наближених до американського президента Дональда Трампа осіб. Також iдеться про їхні ділові контакти з Росією.
 
Німецька газета «Зюдойче Цайтунг» у своєму повідомленні згадує таких фігурантів офшорного скандалу, як британська королева Єлизавета II, колишній німецький канцлер Герхард Шредер, а також такі фірми, як Nike, Apple, Deutsche Post, Siemens, Allianz і Bayer.
 
Нагадаємо, що у квітні 2016 року Міжнародний консорціум журналістських розслідувань, який базується у Вашингтоні, оприлюднив витяги з 11,5 млн. документів iз даними про офшорні рахунки низки діючих та колишніх світових лідерів, відомих політиків, а також підприємців, спортсменів, менеджерів.
 
Звіти, названі «панамськими документами», базувалися на витоку інформації з панамської компанії Mossack Fonseca, яка надає юридичну підтримку в реєстрації компаній в офшорах.

Темний шоколад Порошенка

Півтора року тому український Президент уперше опинився у центрі уваги провідних медіа світу.
 
Його згадували серед фігурантів так званого «панамського скандалу», коли журналістам стали відомі подробиці офшорних таємниць багатьох політиків світу.
 
Український Президент був змушений пояснювати, навіщо, вже перебуваючи на посаді глави держави, він відкрив компанію на Британських Віргінських Островах.
 
У принципі, відповідь була зрозумілою. На Віргінських Островах створені сприятливі умови для тих, хто хоче платити менше податків.
 
Тоді Президент Порошенко заявив, що зареєстрував офшорну фірму виключно для того, щоб передати свій кондитерський бізнес у сліпий траст.
 
Розслідування по «Райських документах» здатне це спростувати і може бути свідченням того, що метою Президента стало все ж те, що він хотів платити менше податків.
 
Згідно з документами, отриманими німецькою газетою «Зюддойче Цайтунг» і переданими мережам журналістів-розслідувачів ICIJ і OCCRP, у червні 2014 року, незабаром після інавгурації Порошенка, юристи з української фірми Avellum, яка представляє інтереси Президента, написали колегам з фірми Appleby острова Мен лист такого змісту.
 
«Справа надзвичайно делікатна. Ім’я клієнта — Петро Порошенко. Ми працюємо над реструктуризацією його кондитерського бізнесу (Roshen). Для отримання доступу до міжнародних ринків ми збираємося збудувати нову холдингову компанію групи в Люксембурзі. Під нею буде голландський суб-холдинг, який володітиме всіма оперуючими компаніями.
 
З податковими цілями над люксембурзькою компанією буде кіпрська фірма. Вона володітиме офшорною компанією — ми надаємо перевагу Британським Віргінським Островам, але Острів Мен також може підійти… Вона володітиме акціями й отримуватиме дивіденди. Продаж акцій у певний момент можливий (якщо інвестор запропонує хорошу ціну)», — сказано у листі.

Дуже сліпий траст

Таким чином, листування, яке стало публічним завдяки витоку інформації, наводить на думку про те, що складна структура холдингу Порошенка створювалася, щоб уникнути сплати податків, а не для того, щоб передати компанію у так званий «сліпий траст» та продати компанію, як про це раніше заявляли юристи Порошенка.
 
Водночас у компанії Avellum вважають висновки журналістів маніпулятивними.
 
У компанії заявляють, що першочерговою задачею було забезпечити структуру, яка б дозволила продати корпорацію.
 
«Міжнародна холдингова структура, розроблена для здійснення операції з продажу корпорації «Рошен», повинна була забезпечити уникнення подвійного оподаткування з метою того, щоб усі податки повною мірою було сплачено саме в Україні, а не за кордоном. У разі продажу корпорації «Рошен» усі кошти були б перераховані кінцевому власнику в Україну, задекларовані та з них було б сплачено всі податки», — йдеться у заяві Avellum.
 
Але тоді, три роки тому, фірма Appleby відмовилася мати справу з представниками Президента України.
 
Пізніше, у серпні 2014-го, юристи з Avellum звернулися до панамської фірми Mossack Fonseca, яка допомогла їм створити заплановану структуру, а відтак стала об’єктом викриттів проекту The Panama Papers.
 
Тепер, після публікації так званих «Райських документів» справжні наміри Петра Порошенка щодо створення офшорної структури стали яснішими.
 
Й вони дещо відрізняються від його публічних заяв, говориться у розслідуванні «Слідства.Інфо». 
 

А ТИМ ЧАСОМ

Завдяки «Райським документам» стало відомо, що близько 10 млн. фунтів (13 млн. доларів) із приватних статків королеви Єлизавети ІІ також інвестовані в офшори.
 
Їхні фонди на Кайманових островах і на Бермудах вкладало Герцогство Ланкастерське. (Останнє керує приватною власністю королеви, яка становить 500 мільйонів фунтів).
 
Щоправда, в цьому немає нічого незаконного. Також немає даних про ухиляння Єлизавети ІІ від сплати податків.
 
Проте в документах видно, що гроші інвестовано в лізингову компанію BrightHouse, яку звинувачували в наживанні на бідних.
 
Також «королівські гроші» знайдено в компанії Threshers. Ця мережа британських магазинів збанкрутувала, залишивши по собі 6 тисяч безробітних та 17,5 млн. фунтів несплачених податків.
 
Герцогство стверджує, що воно не причетне до рішень фондів, а також додає, що немає підтвердження, що королева знала про окремі інвестиції, які робились від її імені.