Одразу п’ять англійських клубів мають шанси зіграти в «плей-оф» Суперліги

03.11.2017
Одразу п’ять англійських клубів мають шанси зіграти в «плей-оф» Суперліги

«Тоттенхем» неприємно здивував чинного тріумфатора Ліги чемпіонів — «Реал», завдавши йому першої з 2012 року поразки на груповому етапі турніру. (Фото з сайта uefa.com.)

Переступаючи умовний екватор групового етапу Суперліги, більшість його учасників, як правило, мають доволі чітке уявлення про своє турнірне майбутнє.
 
При цьому деякі з колективів — ті, що зазвичай входять до елітного пулу, — перебуваючи на даному турнірному рубежі, вже тримають у руках достроково здобуті перепустки до «плей-оф» ЛЧ.
 
Не в останню чергу завдяки суперникам, але, перш за все, завдячуючи власним старанням, «ПСЖ» та «Баварія», «Манчестер Сіті» й «Тоттенхем» уже забронювали для себе «лігочемпіонську» весну.
 
За винятком «Баварії», решта дострокових «кваліфаєрів» Суперліги досвіду «гірких» матчів у чотирьох перших турах не мала, що й дозволило їм отримати місце в 1/8 фіналу.
 
Що стосується мюнхенського суперклубу, що перебуває в групі з нестримним «ПСЖ», який з новачком Неймаром просто не помічає суперників, — його турнірне майбутнє в Лізі чемпіонів вирішувалося у спареній дуелі з шотландським «Селтіком».
 
Вигравши обидва матчі, «Баварія», так би мовити, відчепила «біло-зелених» від числа претендентів на «плей-оф» ЛЧ, залишивши їм надію на Лігу Європи.
 
Доволі несподіваним виглядає перебування в когорті дострокових учасників «матчів на виліт» «Тоттенхема», але, коли від статистичного відділу УЄФА дізнаєшся, що минулого уїк-енду «шпори» завдали першої з 2012 року поразки мадридському «Реалу» на груповому етапі, розумієш закономірність високого досягнення англійського середняка.
 
Власне, й у першому їхньому побаченні, що відбулося два тижні тому на «Сантьяго Бернабеу», «Тоттенхем» відібрав очки у чинного переможця ЛЧ.
 
Хай там як, але, втративши в матчах з англійцями п’ять очок, підопічні Зідана навряд чи дозволять собі залишитися за бортом «плей-оф».
 
Обидва клуби, котрі можуть загрожувати турнірним позиціям «реалістів»: «Боруссія» з Дортмунда та АПОЕЛ із Нікосії, — суперниками мадридців виглядають хіба що на папері.
 
Не маючи у своєму активі жодної перемоги, єдине, що залишається кіпріотам та команді Андрія Ярмоленка, — боротьба за путівку до Ліги Європи.
 
Цікаво те, що реальні шанси пробитися до весняної стадії Ліги чемпіонів мають усі англійські повпреди, котрі змагаються в груповому раунді поточного турніру.
 
А це — одразу п’ять колективів — по суті, рекордно можлива кількість учасників.
 
Нагадаємо, що другий сезон поспіль УЄФА надає право участі в груповому раунді ЛЧ переможцю Ліги Європи.
 
Не скористатися такою нагодою амбітний Жозе Моуріньйо та його «Манчестер юнайтед» не могли.
 
Без сумніву, разом із четвіркою найсильніших клубів попереднього розіграшу АПЛ «МЮ» — чинний переможець ЛЄ — прагнутиме підкорити й нову, більш високу, футбольну вершину, що дозволить манкуніанцям повернути втрачені після виходу на пенсію Алекса Фергюсона домінуючі позиції. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 4-й тур. Група А. «Базель» (Швейцарія) — ЦСКА (Росія) — 1:2, «Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Бенфіка» (Португалія) — 2:0.
Турнірне становище: «Манчестер Юнайтед» — 12, «Базель», ЦСКА — 6, «Бенфіка» — 0.
Група В. «Селтік» (Шотландія) — «Баварія» (Німеччина) — 1:2, «ПСЖ» (Франція) — «Андерлехт» (Бельгія) — 5:0.
Турнірне становище: «ПСЖ» — 12, «Баварія» — 9, «Селтік» — 3, «Андерлехт» — 0.
Група С. «Рома» (Італія) — «Челсі» (Англія) — 3:0, «Атлетико» (Іспанія) — «Карабах» (Азербайджан) — 1:1.
Турнірне становище: «Рома» — 8, «Челсі» — 7, «Атлетико» — 3, «Карабах» — 2.
Група D. «Спортинг» (Португалія) — «Ювентус» (Італія) — 1:1, «Олімпіакос» (Греція) — «Барселона» (Іспанія) — 0:0.
Турнірне становище: «Барселона» — 10, «Ювентус» — 7, «Спортинг» — 4, «Олімпіакос» — 1.
Група Е. «Севілья» (Іспанія) — «Спартак» (Росія) — 2:1, «Ліверпуль» (Англія) — «Марібор» (Словенія) — 3:0. 
Турнірне становище: «Ліверпуль» — 8, «Севілья» — 7, «Спартак» — 5, «Марібор»  — 1.
Група G. «Бешикташ» (Туреччина) — «Монако» (Франція) — 1:1, «Порту» (Португалія) — «Лейпциг» (Німеччина) — 3:1.
Турнірне становище: «Бешикташ» — 10, «Порту» — 6, «Лейпциг» — 4, «Монако» — 2.
Група Н. «Тоттенхем» (Англія) — «Реал» (Іспанія) — 3:1, «Боруссія» (Д, Німеччина) — АПОЕЛ (Кіпр) — 1:1 (Ярмоленко («Б») — із 65 хв.).
Турнірне становище: «Тоттенхем» — 10, «Реал» — 7, «Боруссія» (Д), АПОЕЛ — 2.