Чітким та зрозумілим курсом: у ПФЛ не хочуть революції в українському футболі

01.11.2017
Чітким та зрозумілим курсом: у ПФЛ не хочуть революції в українському футболі

Футболісти відродженого після банкрутства столичного «Арсеналу» стрімко рухаються у напрямі свого повернення до еліти вітчизняного футболу. (Фото з сайта www.arsenal-kyiv.com.)

Сильним. Якісним. Стабільним. Таким хочуть бачити вітчизняний футбол його керівники.

 

Натомість, як твердить Професіональна футбольна ліга, маємо у вітчизняному футболі структурну кризу.

 

Так, за останні 4 сезони жоден iз турнірів всеукраїнського професіонального або аматорського рівня не проводився за стабільною системою, адже формат змагань клуби встановлюють самостійно, шляхом голосування, позбавляючи таким чином турніри прогнозованості та привабливості.

 

Іншою ж проблемою, що підриває основи стабільності системи, є відсутність чітко окреслених правил атестації клубів.

Як свідчать у ПФЛ, часто-густо статус професіональних клубів отримують не підготовлені для цього колективи.

Згідно зі статистикою ліги, з 42 команд-новачків, які ввійшли до змагань ПФЛ, починаючи з сезону 2010/2011 років, 16 колективів припинили або переривали свої виступи в чемпіонатах першої-другої ліг.

Із інформацією, котра стосується головних больових точок українського футболу, можна ознайомитися в презентації, котру керівництво ПФЛ розіслало клубам, представляючи проект реформи системи змагань iз футболу під назвою: «Український футбол. Сильний. Якісний. Стабільний».

В ім’я справедливості

Варто нагадати, що чи не найбільш обурливим для футбольної спільноти проявом розбалансованості системи стало рішення ФФУ не допускати минулого літа до участі в прем’єр-лізі чернігівську «Десну», котра в чесній спортивній боротьбі виборола право вперше у своїй історії зіграти в елітному дивізіоні вітчизняного футболу.
 
«Із «Десною» вчинили несправедливо, коли всупереч спортивному результату, на догоду олігархічним групам, чернігівський клуб не пустили до еліти», — так прокоментував гучний міжсезонний скандал новий власник «деснянців» Володимир Левін.
 
Намагаючись пояснити громадськості причину такого рішення, федерація, серед іншого, акцентувала увагу на непрозорій фінансовій діяльності чернігівського клубу, виказуючи, зокрема, й персональні претензії до колишнього президента ФК «Десна» Олексія Чеботарьова.
 
У силу вимушених обставин опинившись за межами України, пан Чеботарьов був змушений скласти з себе повноваження керівника клубу, передавши його під крило іншого бізнесмена та водночас політика — депутата Київської міської ради VIII скликання Володимира Левіна.
 
«Вважаю справою честі встановити справедливість стосовно «Десни», котра неодмінно гратиме у прем’єр-лізі», — підкреслив новий президент «деснянців».
 
Загалом після 19 турів, зіграних у Першій лізі, «Десна» посідає в турнірній таблиці третє місце, котре, згідно з новим регламентом, дозволить його володарю (так само, як і другій команді турніру) наприкінці сезону зіграти два матчі перехідного «плей-оф» iз представником УПЛ.
 
Власне, цю ініціативу, запропоновану федерацією для нинішнього футбольного сезону, керівники ПФЛ хочуть бачити й у подальшому.
 
Утім для початку пропонують усім дійо­вим особам українського футболу, котрі є в «одному човні», консолідувати свої позиції, аби «подолати структурну кризу та повернути український футбол на передові позиції в Європі».
 
На їхню думку, українському футболу потрібна збалансована система змагань, об’єднані суб’єкти футболу (під парасолькою централізації комерційних прав), пріоритет спортивного принципу при переходах між лігами.

Еволюційні кроки

Коли влітку, на позачерговому конгресі ФФУ анонсували старт футбольної реформи, начебто всерйоз казали про можливе об’єднання елітної та Першої ліг в одне професійне товариство.
 
Натомість у презентованому ПФЛ «проекті майбутнього» жодного слова про будь-яке злиття «еліт» не йдеться. Навпаки, у господар­стві, котре очолює Сергій Макаров, пропонують створити додатковий футбольний суб’єкт, що носитиме назву «напівпрофесійна ліга» й служитиме містком між аматорським та професіональним футболом.
 
Загалом, прагнучи зробити український футбол сильним, якісним та стабільним, вітчизняні футбольні функціонери підготували ряд пропозицій.
 
Аби позиції українського футболу виглядали сильно, у ПФЛ пропонують внести до статутних та регламентних документів положення про безумовну передачу визначеної частини комерційних прав від ФФУ та клубів до організаторів змагань (тобто ліг).
 
Запрова­дження централізованого маркетингу та перехід до комерційної моделі існування дозволить лігам вести самоокупний «стиль життя», клубам отримувати призові за участь у змаганнях, а ФФУ — окреслений відсоток від реалізації комерційних прав.
 
Для підвищення якості «гри мільйонів» в Україні пропонується переглянути принципи роботи атестаційних органів: аби ті проявляли «більшу рішучість у прийнятті рішень щодо відмови у видачі атестатів клубам, які не відповідають встановленим критеріям».
 
При цьому співробітники атестаційного органу та члени комітету ФФУ з атестації мають отримати «посилений захист від можливих корупційних проявів».
 
Водночас для боротьби з корупцією та телефонним правом реформатори пропонують розробити механізми, які унеможливлять видачу атестатів клубам, що не виконали головні критерії, включаючи спортивний принцип.
 
Поява ж напівпрофесіональної ліги, котру, до слова, хочуть називати «Національна футбольна ліга», надасть змогу залучити до участі в одному турнірі клуби, як з професіональним так і аматорським статусом. До того ж атестацію проходитимуть лише ті клуби, котрі матимуть бажання підвищуватися у класі.
 
Коли ж iдеться про повернення українському футболу стабільності, тут насамперед наголошується на потребi в простому та зрозумілому форматі всіх турнірів, для чого пропонується «зафіксувати» на кілька (три-чотири) сезонів регламент змагань.
 
У ПФЛ кажуть, що будь-який турнір, незалежно від рівня, повинен проходити за системою «осінь-весна» в два кола та мати 14-18 команд.
 
Проведення ж етапів «плей-оф» дозволить розширити зони обміну між лігами, підвищити зацікавленість команд, інтерес глядачів та зменшити корупційну складову.
 
А управління системою змагань потрібно централізувати, розробивши для цього окремий регламент — з описом усієї піраміди українського футболу, форматів змагань та процедури обміну між лігами на всіх рівнях.
 
Як видно, у Професіональній футбольній лізі не готові до революційних змін, озвучених улітку першими особами ФФУ, після котрих (можливого злиття вищої та першої ліг), існування ПФЛ опиниться під питанням.
 
«Реформа — це не обов’язково революція. Виклики, котрі стоять перед нашим футболом, потребують солідарного та зваженого рішення, комплексного підходу та орієнтації на довгострокову перспективу. І для того, аби досягти поставлених цілей, ми пропонуємо еволюційний шлях, без руйнування сучасної системи професіонального та аматорського футболу», — наголошує президент ПФЛ Сергій Макаров. 
 

ТАБЛО

Перша ліга. 19-й тур. «Гірник-Спорт» — «Рух» — 0:4, «Балкани» — «Волинь» — 4:0, «Черкаський Дніпро» — «Оболонь-Бровар» — 0:2, «Нафтовик» — «Кремінь» — 1:2, «Суми» — «Колос» — 0:2, «Авангард» — «Геліос» — 1:1, «Арсенал» — «Миколаїв» — 3:0, «Десна» — «Полтава» — 1:2.
Турнірна таблиця:
I В Н П  М О
1. «Арсенал» 19 15 4 0 38-10 49
2. «Полтава» 19 14 2 3 32-12 44
3. «Десна» 19 11 4 4 35-11 37
4. «Геліос» 19 11 4 4 25-14 37
5. «Інгулець» 19 10 6 3 25-11 36
6. «Колос» 19 11 2 6 24-16 35
7. «Авангард» 19 9 4 6 25-23 31
8. «Балкани» 19 6 7 6 19-17 25
9. «Гірник-Спорт» 19 8 1 10 13-24 25
10. «Оболонь-Бровар» 19 6 5 8 13-17 23
11. «Рух» 19 5 6 8 18-19 21
12. «Миколаїв» 19 5 5 9 23-34 20
13. «Жемчужина» 18 5 3 10 22-33 18
14. «Кремінь» 19 5 3 11 15-31 18
15. «Нафтовик» 20 3 8 9 13-22 17
16. «Суми» 19 4 3 12 14-29 15
17. «Волинь» 19 4 3 12 13-28 15
18. «Черкаський Дніпро»      19      3         2          14             13-29          11
Бомбардири: Акименко («Інгулець») — 13, Батальський («Арсенал») — 10.