Перемога на прощання: Світоліна пішла з Підсумкового турніру WTA на високій ноті

31.10.2017
Перемога на прощання: Світоліна пішла з Підсумкового турніру WTA на високій ноті

Перегравши на невдалому для себе турнірі в Сінгапурі першу ракетку планети, прима українського тенісу на позитивній ноті завершила 2017 рік. (Фото з сайта isport.ua.)

Здолавши першу ракетку планети румунку Сімону Халеп, прима українського тенісу Еліна Світоліна на прощання з Підсумковим турніром WTA гучно гримнула дверима, проте пом’якшити загальний негатив від, по суті, провального виступу в Сінгапурі нашій тенісистці навряд чи вдалося.
 
 
Тріумф над суперницею з Румунії був однією з двох передумов для продовження Світоліною виступу на «Підсумках року»-2017.
 
 
І якщо в двох сетах лідера рейтингу Жіночої тенісної асоціації Еліна перемогла (6:3, 6:4), то перемоги Каролін Возняцьки над іншою Каролін — Гарсією, в третьому турі «червоної» групи Еліна не дочекалася й, у підсумку, припинила боротьбу за головний трофей змагань.
 
А «Підсумковий турнір WTA»-2017 доволі несподівано виграла посіяна на ньому під шостим номер Возняцьки, котра у фіналі переконливо здолала Венус Вільямс зi США — 6:4, 6:4.
 
Обидві екс-перші ракетки планети не входили до числа рейтинг-фаворитів турніру.
 
Однак, коли за підсумками групового раунду Сінгапур залишили перша, друга та четверта ракетки планети — Халеп, Мугуруса та Світоліна, відповідно, колишні лідери світового рейтингу отримали хорошу нагоду знову гучно заявити про себе.
 
Поява по ходу 2017 року 37-річної Уїльямс-старшої в «топ-10» WTA взагалі виглядала чимось надзвичайним, утім бажання Венери боротися за найвищі спортивні вершини виявилося сильнішим за її вік.
 
Зрештою, за відсутності в цьогорічному «Турі» її молодшої сестри, тривалий час неперевершеної Серени (у вересні вона народила первістка), Уїльямс-старша гідно захищала тенісну честь своєї сім’ї. 
 
Утім наприкінці сезону на десять років молодша за Венус Возняцьки виявилася більш готовою до останнього в році й найвідповідальнішого в її кар’єрі фіналу.
 
Попри те, що Каролін кілька років тому перебувала на вершині рейтингу Жіночої тенісної асоціації, в її послужному списку досі не було жодної знакової перемоги, котрими по праву вважаються тріумфи на турнірах «Великого шолома».
 
Раніше підсумковий турнір WTA Возняцьки також не вигравала, тож тріумф над Уїльямс-старшою дозволив їй уперше виграти ці змагання й за підсумками сезону піднятися на третю сходинку рейтингу.
 
А найсильніша тенісистка України 2017-й завершила на шостій рейтинговій позиції, опустившись через вельми неоднозначний свій виступ у Сінгапурі в «табелі про ранги» WTA на два щаблі.
 
Утім абсолютно засмученою Світоліна не виглядає: «Для мене важливо було закінчити рік на позитивній ноті. Я прагнула потрапити на Підсумковий турнір WTA, тож щаслива, що змогла тут виступити».
 
Як відзначає Еліна, сезон вона провела дуже плідно, вигравши, загалом, п’ять турнірів. А відносна невдача в Сінгапурі?
 
Вочевидь на фінішний спурт 23-річній уродженці Одеси просто не вистачило сил та, можливо, досвіду, збагатитися котрим у Світоліної буде ще достатньо нагод та можливостей.