Гарбуз зараз — ну просто король: пора залицянь, сватань і весіль у розпалі, і без нього — нікуди!
Господині обирають його для своїх шедеврів уже хоча б за колір осені.
Дієтологи знаходять у ньому все нову і нову користь, люди, які слідкують за вагою, — нові й нові переваги.
А ще ось скоро Хеловін — ну все, гарбуз буде нарозхват!
Придбайте, хто не вирощує власні й не отримав від дівчини, гарбуз заздалегідь: це така ягода, що довго не псується.
Зате готувати з нього можна все, що душі заманеться: супи, каші, плови, різото, рагу, пироги, торти, печиво, киселі, цукати, галеретки, пастилу тощо.
Так само важко назвати овочі чи фрукти, з чим не поєднується ця гігантська ягода.
Мені дуже подобається поєднання гарбуза з яблуками, таке враження, що в цьому — квінтесенція осінніх смаків. Спробуйте цю квінтесенцію в гарбузово-яблучному пирозі.
Для тіста потрібно 2 склянки борошна, 2 яєчні жовтки, 3 столові ложки панірувальних сухарів, 120 г вершкового масла, півсклянки цукру, 2 столові ложки сметани, по пакетику ванільного цукру і розпушувача.
Для начинки: півкілограма гарбуза, 3 яблука, 100 г цукру, 100 г вершкового масла, по половині чайної ложки меленого імбиру та кориці.
Для змащування: яєчний білок і столова ложка цукру.
Щоб приготувати пісочне тісто, потрібно масло посікти ножем iз цукром і борошном. Потiм додати жовток, сметану, ванільний цукор і розпушувач.
Вимісити тісто, загорнути його в харчову плівку і поставити в холодильник хвилин на 20.
Для начинки яблука та гарбуз почистити і нарізати тоненькими часточками. Розтопити вершкове масло, додати цукор.
Потримати на слабкому вогні 5 хвилин, помішуючи. Потiм викласти гарбуз, протушкувати 10 хвилин, додати яблука і тримати на вогні ще 5 хвилин. Всипати корицю та імбир.
Деко змастити маслом, присипати панірувальними сухарями. Тісто розділити на дві частини, одна з яких має бути більша.
Більшу частину розкачати в тонкий пласт і викласти на деко так, щоб були закриті дно і бортики. На тісто викласти охолоджену начинку.
З меншої частини тіста зробити смужки і викласти їх поверх у вигляді сітки чи як підкаже фантазія.
Білок збити з цукром і змастити цією сумішшю пиріг. Випікати 40 хвилин при 200 градусах. Вийняти і посипати цукровою пудрою.
Така випічка просто приречена на шалений успіх!