Король осені: рецепти випічки із гарбузом

25.10.2017
Король осені: рецепти випічки із гарбузом

Гарбузово-яблучний пиріг. (Фото з сайта poluostrov-news.com.)

Гарбуз зараз — ну просто король: пора залицянь, сватань і весіль у розпалі, і без нього — нікуди!
 
 
Господині обирають його для своїх шедеврів уже хоча б за колір осені.
 
 
Дієтологи знаходять у ньому все нову і нову користь, люди, які слідкують за вагою, — нові й нові переваги.
 
 
А ще ось скоро Хеловін — ну все, гарбуз буде нарозхват!
 
 
Придбайте, хто не вирощує власні й не отримав від дівчини, гарбуз заздалегідь: це така ягода, що довго не псується.
 
Зате готувати з нього можна все, що душі заманеться: супи, каші, плови, різото, рагу, пироги, торти, печиво, киселі, цукати, галеретки, пастилу тощо.
 
Так само важко назвати овочі чи фрукти, з чим не поєднується ця гігантська ягода.
 
Мені дуже подобається поєднання гарбуза з яблуками, таке враження, що в цьому — квінтесенція осінніх смаків. Спробуйте цю квінтесенцію в гарбузово-яблучному пирозі. 
 
Для тіста потрібно 2 склянки борошна, 2 яєчні жовтки, 3 столові ложки панірувальних сухарів, 120 г вершкового масла, півсклянки цукру, 2 столові ложки сметани, по пакетику ванільного цукру і розпушувача. 
 
Для начинки: півкілограма гарбуза, 3 яблука, 100 г цукру, 100 г вершкового масла, по половині чайної ложки меленого імбиру та кориці.
 
Для змащування: яєчний білок і столова ложка цукру.
 
Щоб приготувати пісочне тісто, потрібно масло посікти ножем iз цукром і борошном. Потiм додати жовток, сметану, ванільний цукор і розпушувач.
 
Вимісити тісто, загорнути його в харчову плівку і поставити в холодильник хвилин на 20.
 
Для начинки яблука та гарбуз почистити і нарізати тоненькими часточками. Розтопити вершкове масло, додати цукор.
 
Потримати на слабкому вогні 5 хвилин, помішуючи. Потiм викласти гарбуз, протушкувати 10 хвилин, додати яблука і тримати на вогні ще 5 хвилин. Всипати корицю та імбир.
 
Деко змастити маслом, присипати панірувальними сухарями. Тісто розділити на дві частини, одна з яких має бути більша.
 
Більшу частину розкачати в тонкий пласт і викласти на деко так, щоб були закриті дно і бортики. На тісто викласти охоло­джену начинку.
 
З меншої частини тіста зробити смужки і викласти їх поверх у вигляді сітки чи як підкаже фантазія.
 
Білок збити з цукром і змастити цією сумішшю пиріг. Випікати 40 хвилин при 200 градусах. Вийняти і посипати цукровою пудрою.
 
Така випічка просто приречена на шалений успіх!