Принцеса цирку: чи є у Тимошенко шанси стати наступним президентом України

25.10.2017
Принцеса цирку: чи є у Тимошенко шанси стати наступним президентом України

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

Наближення президентських виборів (хоча до них ще не так i близько) вгадується з активізації персонажів, що вважають себе кандидатами на головну посаду.

 

Звісно, частина цих персонажів — комічні. Як, наприклад, радник міністра внутрішніх справ Ілля Ківа, котрий також надумав позмагатися за булаву.

 

«Мене ніщо не зупинить», — пафосно заявляє він.

 

А якщо вже Ківу ніщо не зупинить, то інших претендентів (значно реальнiших) — не зупинить i поготів. Їм, як кажуть, сам бог велів.

 

А також — політичний рейтинг, котрий у декого виглядає доволі обнадійливо. Принаймні станом на зараз. 

 

Історія про рейтинги

Політиком із якимись шансами на сьогодні є i Юлія Тимошенко. Формально лідерка «Батьківщини» балотувалася на посаду Президента двічі: у 2010-му та в 2014-му році.
 
Але у 2004-му Юлія Володимирівна також плекала мрію про президентську булаву. Згодом ЮВТ усвідомила: її жертва була марною.
 
Тож у майбутньому лідерка «Батьківщини» нікому не дозволить збити себе з пантелику. Ані Віктору Ющенку, ані Арсенію Яценюку, ані будь-кому іще.
 
«Я більше нікому не довірю цю справу», — говорить Тимошенко, маючи на увазі президентство. 
 
У 2004-му Тимошенко, пiдтримавши Ющенка, пообіцяла навіть «прати білизну» в його штабі.
 
Очевидно, тодішнє самоприниження досі болить Юлії Володимирівні, якщо вона продовжує згадувати цю фразу й досі. Виправдання, яке вона знаходить для себе, полягає в тодішній «недосвідченості» її як політика. 
 
Досвід до Тимошенко прийшов iз часом: двічі побувши Прем’єром за президентства Віктора Ющенка, вона передумала перекваліфіковуватися у пралі.
 
У 2010 році ЮВТ балотувалася в Президенти, вийшла в другий тур, але дуже суттєво поступилася тодішньому переможцю — Віктору Януковичу. Останній отримав 35,32% голосів, тоді як Тимошенко — 25,05. 
 
Наступна спроба ЮВТ мала місце у 2014-му. Колишня ув’язнена Качанівської колонії знову здобула «срібло», але цього разу її результат був ще менш «гоноровим»: 12,81% голосів проти 54,70%, відданих за Петра Порошенка, котрий — за результатами першого та єдиного туру — і став Президентом України.
 
Тепер на кону — 2019 рік: ще один (можливо, останній) забіг за право одержати цю країну в «одноосібне користування».
 
І хоча до 2019 року ще доволі далеко, станом на зараз шанси отримати президентську посаду у Юлії Тимошенко є.
 
Так, наприклад, згідно із даними групи «Рейтинг», які були оприлюднені в червні, Тимошенко випереджає чинного «гаранта» на 3%. Хоча деякi полiтологи вважають цi шанси примарними, а «Рейтинг» нiколи не подавав визначальну соцiологiю.
 
«Якби вибори президента України відбулися наступної неділі, то за Юлію Тимошенко проголосували 15,2% із тих, хто має намір узяти участь у виборах та визначився з уподобаннями. За Петра Порошенка проголосували б 11,6% (…) Моделювання другого туру виборів президента України дало наступні результати: у парі Порошенка та Тимошенко 24% підтримають діючого главу дер­жави, 32% — лідера ВО «Батьківщина», 30% — не братимуть участь за таких умов, 14% — не визначилися», — повідомляв «Рейтинг». 
 
Дещо згодом, у серпні, свої дані представили учасники спільного соціологічного проекту — центр «Соціальний моніторинг» та Український інститут соціальних досліджень імені Яременка.
 
Згідно з їхніми замірами, за президентство Тимошенко готові були проголосувати 11,2%, за Порошенка — 9,5%.
 
І ось, нарешті, зовсім свіжі дані. У випадку проведення президентських виборів найбільшу електоральну підтримку в першому турі виборів отримали б Петро Порошенко (14,0% серед тих, хто має намір узяти участь у виборах), Юлія Тимошенко (8,4%), Анатолій Гриценко (7,2%), Юрій Бойко (6,8%), Святослав Вакарчук (6,6%), Олег Ляшко (6,3%), повідомляє соціологічна служба Центру Разумкова. 
 
Гіпотетичний програш Тимошенко у «разумковців» компенсує дослідження, проведене центром «Софія».
 
Як стверджують у «Софії», якби на момент опитування відбувалися президентські вибори, то найкращі шанси вийти до другого туру мали б Юлія Тимошенко (12,98%) та Петро Порошенко (майже 10%).
 
Отже, як не крути, а за деякими замірами чинного Президента його заклята опонентка таки випереджає.
 
Чи знають про це на Банковій? Безперечно. На Банковій не знають поки що тільки того, як позбутися небезпечного конкурента.
 
Один варіант, щоправда, почав було накльовуватися. Це також мало місце влітку — невдовзі після оприлюднення президентських рейтингів.

Знешкодити не можна залишити

«Україна молода» вже писала, як улітку поточного року в Блоці Петра Порошенка вирішили піти ва-банк, звинувативши ЮВТ у державній зраді.
 
Ключову тезу озвучив у червні новий голова фракції БПП Артур Герасимов, який закликав слідчі органи перевірити її давній газовий контракт на предмет зради та корупції. 
 
 Кілька років тому газові угоди Тимошенко вже були предметом судового розгляду. Вікопомний суддя Кірєєв вів цю справу в 2011 році й засудив лідерку «Батьківщини» до семи років позбавлення волі.
 
Пізніше було звільнення Тимошенко після перемоги Революції гідності та її театралізована поява на Майдані в інвалідному візку.
 
Згодом парламентарії декриміналізували статтю 364 Кримінального кодексу України, за якою було засуджено Юлію Тимошенко. Йшлося в цій статті про перевищення службових повноважень, що спричинило важкі наслідки.
 
Крім цього, Верховний Суд України скасував вирок Печерського районного суду від 11 жовтня 2011 року, з якого почалося ув’язнення ЮВТ у Качанівській колонії.
 
Нарешті, у 2014-му Верховна Рада ухвалила Закон «Про реабілітацію осіб на виконання рішень Європейського суду з прав людини», під дію його підпала й Тимошенко.
 
Станом на 2014 рік Юлія Володимирівна була очищена від усіх звинувачень. Отож питання полягає в тому, чи мали у БПП реальний намір відправити ЮВТ на лаву підсудних знову?
 
 Як розвивалися б подальші події, невідомо, але, на жаль (чи на щастя), політичний сезон в Україні добіг кінця, і депутати розійшлися на літні канікули.
 
Повернувшись iз вакацій, про держзраду парламентарії (навіть iз лав БПП) згадувати не стали. 
 
Можливо, їхнє мовчання триває не стільки у зв’язку з емпатією до Юлії Володимирівни (котра вже двічі побувала за ґратами — за Кучми та за Януковича), а здебільшого через те, що абсолютно неясно, як Тимошенко ув’язнити ще раз. Адже ніхто не може бути засуджений за один і той самий злочин двічі. 
 
Утім, за Юлю взялися з іншого боку: Печерський суд Києва зобов’язав ГПУ відкрити кримінальну справу проти «Батьківщини» за недостовірні дані у фінансовому звіті партії, встановлені в ході розслідування програмою «Наші гроші».
 
Зокрема, журналістське розслідування виявило невідповідності між звітом та реальними внесками, які здійснювали донори «Батьківщини».
 
Нарешті, ще один привід отруїти Юлії Володимирівні спокійну підготовку до президентських перегонів пов’язаний з її недавніми мандрами (в компанії Міхеїла Саакашвілі) через державний кордон.
 
Тимошенко стала третім народним депутатом України, який отримав протокол про це адміністративне порушення, повідомив речник Держприкордонслужби Олег Слободян. 
 
А УНІАН проінформував, що дата розгляду справи щодо подібного адмінпорушення вже визначена. Мостиський районний суд Львівщини вивчатиме «справу Тимошенко» 2 листопада. Тож — далі буде?..
 
А тим часом немає сумніву, що свою виборчу кампанію Тимошенко будуватиме на тотальній критиці всіх кроків нинішньої влади.
 
Наприклад, її спроба домогтися дострокових парламентських виборів та імпічменту Президента хоча і приречена на провал, але дозволяє їй підтримувати стабільний рейтинг.
 
У цьому їй може допомогти і Михеїл Саакашвілі, який сам не має можливості брати участь в парламентських або президентських виборах, але може закликати своїх прихильників підтримати лідера «Батьківщини».
 
З цього приводу політолог Вадим Карасьов зазначає, зокрема, наступне: «Юлія Тимошенко буде критикувати те, що Порошенко вважає власною заслугою. Мовляв, ніяких реальних досягнень в боротьбі з корупцією, підвіщенні соціальних стандартів немає. Мінські угоди — провал тощо. І це безпрограшний варіант, оскільки більшість людей, особливо в провінції, дійсно незадоволені нинішнім рівнем життя і владою», — вказує експерт. 
 
Доволі дивно, щоправда, що в світлі останніх подій під Верховною Радою Юлія Володимирівна не проявила себе яскраво. Втім, можливо, це не свідомий «ігнор» «злоби дня», а продумана стратегія.
 
Скоріше за все, ЮВТ ще здивує свій електорат. Принаймнi не зрадить його очікувань — образ полум’яної борчині за справедливість до цього зобов’язує.