Вороги енергійності: що провокує постійну втому і як її позбутися

20.10.2017
Вороги енергійності: що провокує постійну втому і як її позбутися

Відчуття постійної втоми — міна сповільненої дії. (Фото з сайта nebolet.com.ua.)

Неприємне відчуття постійної втоми час від часу турбує багатьох. Восени цей стан може загострюватися з різних причин, найголовніша серед яких — сезонна зміна погоди.
 
 
Окрім того, кожен iз нас щодня стикається з багатьма факторами, які можуть забирати енергію.
 
 
На думку лікарів, головними призвідниками постійної втоми можуть бути:
 
 
* Брак сну. За рекомендацією фахівців, аби людина могла відновити сили, тривалість нічного відпочинку має бути в межах 7-8 годин. Однак багато сучасних людей сплять 5-6 годин на добу. Цього недостатньо.
 
* Нестача фізичної активності. Бага­тьом така причина може видатися дивною. Адже, за логікою, фізичні вправи потребують витрат енергії. Проте насправді регулярні помірні фізичні вправи піднімають тонус і підвищують енергетику, а коли їх недостатньо — виникає підвищена втома.
 
* Мала кількість води в раціоні. Це малопомітна, але вагома причина втоми. Лікарі стверджують, що в день необхідно випивати 1,5—2 літри води. Втрата навіть двох відсотків рідини в організмі спричиняє брак енергії і втомлюваність.
 
* Недостатня кількість вітамінів і мікроелементів. Дієтологи радять вживати більше овочів і фруктів, які є джерелом необхідних вітамінів і клітковини. 
 
*Надмірне прагнення досконалості. Перфекціонізм змушує людину працювати невпинно, понад силу, й організм за якийсь час просто благатиме про відпочинок. 
 
* Тривожність через дрібниці. Якщо ви схильні брати все близько до серця, то рівень вашої енергетики ніколи не буде високим, кажуть психологи. 
 
* Відмова від сніданку. Дієтологи нагадують: снідати необхідно, оскільки ранковий прийом їжі заряджає нас енергією на весь день. Майте на увазі, що чашка чаю або кави — це не замінник сніданку.
 
* Неправильне харчування. Вживання шкідливих продуктів суттєво знижує енергетичні запаси організму, підвищує відчуття втоми і небажання діяти. 
 
* Хаос на робочому місці. Якщо на вашому робочому столі, а також у комп’ютері безлад, то і ваша втома буде постійною. 
 
* Відсутність відпустки. Відпочинок від роботи необхідний навіть людям із дуже високою працездатністю, і справа навіть не в фізичній, а в моральній втомі і відчутті спустошення.
 
* Брак сонячного світла. Взимку організму не вистачає природного освітлення, тож до весни накопичується критичний брак сонця. Тому лікарі радять використовувати для прогулянок якомога більше сонячних днів. Сонячне проміння активізує діяльність гіпофізу, який виробляє «гормон щастя». Відтак покращується робота нервової і серцево-судинної систем, а втома відходить на задній план.