Заступнику Полторака загрожує до 12 років тюрми за оборудку на 149 млн

13.10.2017
Заступнику Полторака загрожує до 12 років тюрми за оборудку на 149 млн

Заступник міністра оборони Ігор Павловський.

Детективи НАБУ упіймали справді «велику рибу»: минулої середи вони затримали за підозрою в організації корупційної схеми в розмірі 149 млн. гривень чотирьох посадовців Міноборони, серед яких — навіть заступник міністра оборони, генерал-лейтенант Ігор Павловський! 
 
 
За неофіційними даними ЗМІ, які посилаються на джерела в антикорупційних органах, іншими затриманими є директор Департаменту держзакупівель і постачання матеріальних ресурсів Міноборони Володимир Гулєвич, його підлеглий iз цього ж департаменту — начальник відділу організації поставок паливно-мастильних матеріалів Борис Малиш і старший інспектор відділу аудиту у сфері державних закупівель і моніторингу цін Міноборони Володимир Шемовнєв.
 
Коли цей матеріал «УМ» готувався до друку, Солом’янський райсуд Київа розпочав розгляд клопотання прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави затриманим генералам: спочатку Павловському, а ближче до вечора — Гулєвичу. 
 
Напередодні детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП здійснили низку обшуків у посадовців Міноборони.
 
За версією слідства, затримані організували корупційну оборудку під час тендерних закупівель палива для армії. 
 
Зокрема, затриманих підозрюють у «привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем», конкретніше — у розтраті понад 149 млн. грн. бюджетних коштів.
 
Відтак сума застави, на якій наполягатимуть прокурори у суді, становитиме близько 50 млн. гривень для кожного з генералів.
 
«Треба сказати, що затримали (Гулєвича і Павловського. — Ред.) фактично на робочих місцях. Затримали спокійно. Тривають слідчі дії. Особи прибули фактично за запрошенням у НАБУ. Опору не чинили. Це буде враховано під час формування нашої позиції під час обрання запобіжного заходу», — розповів керівник НАБУ Назар Холодницький.
 
За його словами, затриманим загрожує від 8 до 12 років ув’язнення, і прокуратура проситиме обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на два місяці з альтернативою внесення застави.
 
Цікаво, що народний депутат Сергій Лещенко заявив, що за ТОВ «Трейд Коммодіті» (саме ця фірма перемогла у паливному тендері для Міноборони) стоїть Андрій Адамовський — «багаторічний бізнес-партнер і спільник» нардепа Олександра Грановського.
 
Сам Грановський заперечує свою причетність до компанії «Трейд Коммодіті» і готовий співпрацювати з НАБУ.
 
У ніч на четвер стало відомо, що підозрювані посадовці ТОВ «Трейд Коммодіті» втекли з України. Неофіційно представники НАБУ і САП припускають, що, ймовірно, їм удалося сховатися, оскільки хтось «злив» інформацію про те, що готують спецоперацію щодо затримання фігурантів провадження.