На Світлодарській дузі бойовики обстріляли патруль ОБСЄ

13.10.2017
Російські окупанти та місцеві бойовики вкотре вчинили збройну провокацію щодо спостерігачів місії ОБСЄ, яка могла спричинити жертви.
 
Сталося це на лінії розмежування сторін у районі Світлодарської дуги минулої середи.
 
Як повідомляє штаб АТО з посиланням на українську сторону Спільного центру з контролю та координації, 11 жовтня відбувалося планове перетинання патрулями СММ лінії розмежування сторін по дорозі «Світлодарськ — Дебальцеве».
 
«Зазначена процедура передбачає дзеркальне сходження в центр «сірої зони» з обох боків від лінії розмежування сторін патрулів СММ ОБСЄ разом iз представниками відповідних сторін СЦКК та саперами», — пояснили у штабі.
 
Утім близько 14:30, коли патруль ОБСЄ рухався до центру «сірої зони», пролунали постріли з боку окупованого Лозового в напрямку селища Луганського, яке контролюють ЗСУ.
 
«Українська сторона СЦКК засуджує такі провокаційні дії НЗФ ОРДО, які мають системний характер i свідчать про те, що керівництво ОРДО цинічно нехтує Мінськими домовленостями та свідомо прагне подальшого загострення зброй­ного конфлікту на Донбасі», — наголошується в повідомленні.
 
У штабі АТО також наголошують, що окупанти різко збільшили кількість обстрілів позицій ЗСУ впродовж минулої середи.
 
Якщо в попередні дні фіксували в середньому 12-15 обстрілів, то за минулу добу незаконні зброй­ні формування 41 раз порушили режим тиші.
 
У результаті загострення бойових дій один український воїн отримав кульове поранення в селищі Піски поблизу окупованого Донецька.
 
Насамперед, суттєво зросла кількість ворожих провокацій на донецькому напрямку.
 
Зокрема, ворог двічі довго обстрілював iз гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї укріплення ЗСУ біля Авдіївки, Майорська, шахти Бутівка.
 
На приморському напрямку бойовики гатили з 82-міліметрових мінометів i різних видів гранатометів по укріпленнях сил АТО біля Мар’їнки, Водяного, Широкиного. Неспокійно було й на луганському напрямку.
 
Тут окупанти двічі обстрілювали оборонців Кримського, застосовуючи при цьому танк, міномети калібру 82 міліметри, протитанкові гранатомети. 
 
Як зазначає речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник, у відповідь ЗСУ оперативно й жорстко 28 разів застосовували весь спектр незабороненого озброєння. Втрати ворога уточнюють.
 
«На найзухвалішi провокації противника українські військовослужбовці відповідали вогнем із станкового гранатомета, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї», — каже полковник Мотузяник.