«Нобеля» з економіки здобув американський професор за «внесок у поведінкову економіку»

10.10.2017
«Нобеля» з економіки здобув американський професор за «внесок у поведінкову економіку»

Річард Талер дослідив вплив людської психології на економіку.

Закінчився нобелівський тиждень. На його завершення Королівська Шведська академія наук оголосила, що премією Шведського банку в галузі економічних наук в честь Альфреда Нобеля відзначено 73-річного професора економіки Чиказького університету (США) Річарда Талера «за його внесок у поведінкову економіку».
 
 
Ця премія не заснована Нобелем, але все ж неофіційно вважається Нобелівською. Її заснував 1969 року Шведський банк з огляду на важливість економічних наук у сучасному житті.
 
 
«Річард Талер впровадив психологічні реалістичні пропозиції в аналіз прийняття економічних рішень. Вивчаючи наслідки обмеженої раціональності, соціальних преференцій та відсутності самоконтролю, він показав, як ці людські риси систематично впливають на індивідуальні рішення», — йдеться в прес-релізі академії.
 
Лауреат фактично першим заповнив існуючий пробіл у зв’язку економіки з психологією.
 
Він дослідив наслідки суспільної поведінки та який вплив має психологія на прийняття індивідуальних рішень і, як наслідок, як це відбивається на фінансових ринках.
 
Цьогорічний лауреат премії в галузі економічних наук, як і лауреати «Нобеля» в інших галузях, отримає з рук короля Швеції почесний диплом та чек на 9 млн. шведських крон 10 грудня.