У Черкаській лікарні швидкої допомоги встановили сучаний томограф за 10 мільйонів

04.10.2017
У Черкаській лікарні швидкої допомоги встановили сучаний томограф за 10 мільйонів

Головний лікар Черкаської міської лікарні швидкої допомоги Олександр Федорук розповідає міському голові Черкас Анатолію Бондаренку про новий томограф. (Фото надане прес-службою Черкаської міської ради.)

Збулося те, про що мріяли лікарі Черкаської міської лікарні швидкої допомоги з 2013 року: тут встановили унікальний комп’ютерний томограф, перший такий на Черкащині.
 
 
Як повідомили «Україні молодій» у Черкаській міській раді, спіральний томограф Ananon-16 у цю лікарню придбали коштом міського бюджету, спрямувавши на це 10 млн. 754 тис. грн. 
 
 
За словами головного лікаря медичного закладу Олександра Федорука,  комп’ютерний 16-зрізовий томограф за своїми характеристиками нині — найпотужніший на Черкащині.
 
 
Він робить знімки всього тіла людини, центральної нервової системи, легень та всіх внутрішніх органів.
 
Серед його особливостей — наявність ангіографічної програми, яка дозволяє побачити судини, вени та артерії.
 
«Завдяки його потужності ми зможемо обстежити в день від 50 до 90 людей без вимкнення апарата. Діагностуватимуть на ньому пацієнтів сім днів на тиждень за направленням від лікаря та у невідкладних станах. Останніх у нашу лікарню потрапляє 70 відсотків від усіх хворих», — наголошує пан Федорук.
 
І додає, що завдяки цьому унікальному обладнанню лікарі зможуть швидко, точно та якісно поставити людині діагноз і терміново надати необхідну допомогу.
 
Обстеження на цьому томографі для жителів Черкас, якщо є направлення лікаря, безплатне.
 
Як зазначає директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міськради Олег Стадник, цього року на оновлення матеріально-технічної бази медичних закладів у бюджеті Черкас передбачили близько 50 млн. грн.
 
Окрім томографа, придбали нові наркозно-дихальні апарати, операційні столи та ліжка.
 
У рамках громадського бюджету біля приміщення лікарні швидкої допомоги облаштували паркувальний майданчик із місцями для спеціального транспорту й для людей з обмеженими можливостями, що обійшлося майже в 980 тис. грн.
 
А вже до кінця року в цій лікарні планують відкрити кабінет для проведення ангіографії. Також вирішено закупити до нового операційного стола комплект ортопедичних накладок вартістю 200 тисяч гривень.