Московський патріархат програв суд за церкву на Тернопільщині

04.10.2017
Московський патріархат програв суд за церкву на Тернопільщині

Той самий храм Святої Анни у селі Кути. (Фото з відкритих джерел.)

На Тернопільщині тривають «розлучення» православних віруючих з Московським патріархатом.
 
 
У Кутах Шумського району (нагадаємо читачам, що це північна територія області, де найсильніший вплив Свято-Успенської Почаївської лаври) ще два роки тому приблизно половина парафіян також вирішила попрощатися з УПЦ МП.
 
 
Відтак вони створили та зареєстрували громаду під юрисдикцією УПЦ Київського патріархату.
 
 
Вiдтодi й розпочалася боротьба за єдиний у селі храм святої Анни, який був збудований на початку 90-х за кошти всього села.
 
 
Громада УПЦ КП готова була до компромісу — почергового рівноправного користування церковним приміщенням, однак прихильники Московського патріархату були категорично проти.
 
Почалися конфлікти та скандали, про які не раз писали різні ЗМІ, дійшло до того, що храм узагалі надовго зачинили для всіх.
 
Тим часом відбувалася низка судів різних інстанцій аж до Вищого господарського, і нарешті нещодавно було поставлено юридичну крапку.
 
Львівський апеляційний суд у повному обсязі задовольнив скаргу церковної громади села Кути Шумського району Тернопільської єпархії УПЦ (КП) та визнав незаконною попередню передачу єдиного сільського храму у власність Московського патріархату.
 
Судовим рішенням розпорядником приміщення цієї культової споруди визнано Тернопільську обласну державну адміністрацію, яка вправі надавати згаданий храм у почергове користування обом громадам. Чи заспокояться на цьому представники УПЦ МП — невідомо.
 
За інформацією, яку «УМ» дізналася від працівників Васьковецької сільради (а саме до неї належить село Кути), вони готові, швидше, збудувати власний новий храм, аніж ділити його з «відступниками».