Надія на рішучість: експерти розповіли, що означає для України перемога Меркель

26.09.2017
Надія на рішучість: експерти розповіли, що означає для України перемога Меркель

Німці знову надали Ангелі Меркель право керувати країною в наступні роки. (Фото з сайта kristeligt-dagblad.dk.)

Минулої неділі, 24 вересня, німці обирали склад Бундестагу 19-го скликання.

 

За попередніми результатами, перемогу здобув блок Християнсько-демократичного союзу (ХДС) і Християнсько-соціального союзу (ХСС).

 

Однак набрані ним 33 відсотки голосів виборців — значно нижчий результат, ніж «християни» показали на попередніх виборах у 2013 році (41,5 відсотка).

 

Але це все ж дозволяє Ангелі Меркель «забронювати» за собою посаду канцлера Німеччини. Її пані Меркель обійматиме вже четвертий строк поспіль.

 

Ямайка, Ямайка...

Головний конкурент Меркель у боротьбі за посаду глави уряду ФРН — очільник Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Мартін Шульц — має набагато гірший підсумок виборів.
 
Його політсила теж потрапила до Бундестагу, але з найгіршим за всю історію результатом — лише 20,5 відсотка.
 
Шульц визнав свою поразку й не приховував розчарування, назвавши 24 вересня «важким і гірким» днем для німецької соціал-демократії.
 
Конкуренти на виборах відтепер стануть і конкурентами в політичному житті: «Сьогоднішнього вечора завершується співпраця з ХДС/ХСС», — наголосив Мартін Шульц, даючи зрозуміти, що відтепер його політична сила переходить в опозицію.
 
Дотепер, нагадаємо, коаліцію було сформовано на основі ХДС/ХСС та СДПН.
 
Ще одна несподіванка цих виборів — до Бундестагу­ з третім результатом уперше потрапили популісти.
 
Правопопулістська «Альтернатива для Німеччини» (АдН) в 2013 році недобрала всього 0,3 відсотка для подолання п’ятивідсоткового прохідного бар’єра.
 
Тепер же з легкістю здобула 12,6 відсотка голосів. Правда, навіть такий непоганий результат поки що нічого хорошого «Альтернативі» не обіцяє: решта партій не планують співпрацювати з популістами. 
 
Також до Бундестагу по­трапляють Вільна демократична партія (ВДП) з 10,7 відсотка голосів та партія Зелених з 8,9 відсотка. Проходить туди й Ліва партія, що набрала 9,2 відсотка голосів.
 
Як прогнозують експерти, саме з першими двома політсилами й будуватиме наступну коаліцію ХДС/ХСС.
 
Її вже жартома називають коаліцією «Ямайки», оскільки кольори прапора острівної держави збігаються з партійними кольорами трьох вищезгаданих її учасників. 

Перемога, яка наближає Україну до Європи

Які наслідки вибори в Німеччині матимуть для України? Експерти наголошують на певних ризиках.
 
Адже в Бундестазі збільшився табір політичних сил, які досить лояльно ставляться до політики Кремля.
 
Як наголошує «Німецька хвиля», це чотири з шести партій, що виграли вибори.
 
Але оскільки Ангела Меркель залишатиметься канцлеркою Німеччини, то політика Берліна щодо України значних змін не зазнає.
 
Втім, експерти вважають, що, пройшовши вибори, пані канцлер діятиме рішучіше, в першу чергу щодо Росії.
 
На це сподівається й офіційний Київ. Президент України Петро Порошенко привітав Ангелу Меркель iз перемогою християнських демократів на виборах до Бундестагу.
 
«Щирі вітання Ангелі Меркель — переможцю парламентських виборів і лідеру миру та стабільності в Європі. Чіткий кредит довіри об’єднаній та сильній Європі! Перемога, яка наближає відновлення територіальної цілісності України та її майбутнє в об’єднаній Європі!» — написав він у «Фейсбуці». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Ангелу Меркель світові лідери вже вітають із перемогою. Першим у телефонній розмові пані канцлерці свої вітання висловив президент Франції Еммануель Макрон.
 
Для нього неділя теж стала днем випробувань, адже у Франції пройшли довибори в Сенат. Республіканська партія покращили результат, а «Вперед, Республіко!» Макрона не змогла повторити минулорічний тріумф та втратила двох депутатів, повідомляє «Європейська правда».
 
Кандидати від Республіканської партії після виборів отримали загалом 159 місць у Сенаті і зміцнили свої позиції. Раніше вони мали 142 місця.
 
Новостворена центристська партія Макрона «Вперед, Республіко!» налічувала 29 місць у Сенаті і сподівалася збільшити своє представництво, але замість цього втратила двох сенаторів і тепер має 27 представників.