До сотні заходів: на Чернігівщині відбувся масштабний фестиваль «Литаври»

26.09.2017
До сотні заходів: на Чернігівщині відбувся масштабний фестиваль «Литаври»

Фестиваль розпочали звуки литавр.

Уже вдруге на Чернігівщині з аншлагом відшумів масштабний літературно-мистецький захід — міжнародний фестиваль інтеграції слова в сучасному арт-просторі «Литаври».
 
 
Як і гучний козацький військо-музичний інструмент, ця подія закликає і пробуджує, в першу чергу, духовність.
 
 
Не дивно, що знакова культурно-просвітницька подія розпочалася у Чернігівському філармонійному центрі з ритмічних ударів у литаври гурту «Запорозькі тулумбаси».
 
 
Ця, пронизана етнічною енергетикою мелодія, розпочала чотириденний фестиваль, що охопив одразу шість населених пунктів Чернігівщини, серед яких, окрім обласного центру, також Варва, Корюківка, Куликівка, Ніжин та Седнів.
 
У кожному з цих міст та містечок висадився справжній творчий десант вітчизняних і зарубіжних письменників, літераторів, журналістів.
 
Вони влаштовували у бібліотеках, школах, дитячих садочках і вишах презентації, читання, бесіди, та безліч інших цікавих заходів, які долучили дітей та молодь до прекрасного і дієвого слова.
 
За три фестивальні дні у рамках «Литаврів» відбулося більше восьми десятків різноманітних просвітницьких заходів.
 
У розгалуженому форматі, за словами організаторів — уся суть фестивальної ідеї, адже у тяжкі часи надію і мотивацію молодим людям здатен дати тільки якісний культурний продукт, котрий на «Литаврах» був щедро представлений.
 
Неабияк зраділи та здивувалися учні шкіл, коли до них на уроки завітали справжні письменники та поети, про яких вони раніше могли читати лише в книжках...
 
«Литаври» не збирають письменників «потусуватися» і почитати власні твори, — говорить організатор та натхненниця фестивалю, ніжинська поетеса Тетяна Винник. — Ми інтегруємо друковане і не тільки слово у сучасне культурне середовище, робимо його модним, створюємо живий діалог читача та письменника, даруємо книжки».
 
«Литаврівці» видали альманах творів учасників, до якого увійшли доробки як відомих сучасних майстрів слова, так і молодих початківців.
 
Цього року окремим фестивальним блоком проводився обласний молодіжний конкурс творів імені Лазаря Барановича.
 
Не приховували захоплення від концепції фестивалю і закордонні гості, котрі завітали на Чернігівщину з Болгарії, Вірменії, В’єтнаму, Польщі, Чехії та інших близьких і далеких країв.
 
«Україна найбільш поетична країна в Європі, — сказала болгарська літераторка Ангела Дімчева. — У цьому після «Литаврів» переконалася вкотре».
 
А в’єтнамська поетеса До Тхі Хоа Лі зізналася, що завдяки фестивалю глибше пізнала українську мову, стала краще її розуміти і навіть почала перекладами з української на в’єтнамську поетичні рядки.