Бережись вірусу: що провокує герпес та як із ним боротися

20.09.2017

За даними медичної статистики, вірусом герпесу у світі інфіковано майже 90% населення.

 

Фактично кожен знає, як неприємно виглядають і як дошкуляють самопочуттю болісні висипання на губах. Так проявляє себе ця недуга.

 

Потрапивши в організм, вірус «прописується» в ньому назавжди, хоча не всі інфіковані хворіють.

 

Як зарадити цій неприємності? 

 

Імунітет кульгає — герпес атакує

Із герпесом, кажуть лікарі, можна прожити все життя і не здогадуватися. Інфікування може статися і в період вагітності, коли дитина отримує вірус від матері під час пологів, і просто будь-якої миті життя.
 
«Вірус простого герпесу може передаватися багатьма шляхами: і повітряно-крапельним, і статевим, і контактним — через столові прибори, при різних медичних маніпуляціях, зокрема стоматологічних, — пояснює Раїса Мостовенко. — Якщо в людини сильний імунітет, який виробив достатньо антитіл, то він попереджає хворобу. Якщо ж імунітет знижений, то хвороба має персистуючий перебіг. Окрім висипу на губах, герпес може проявлятися як оперізуючий лишай, висипи на статевих органах, у порожнині рота — провокувати стоматит». 
 
Якщо імунітет сильний, хвороба існуватиме в прихованій (латентній) формі. Але щойно імунітет дає збій, герпес активізується. Активно розмножується і «мігрує» нервовими закінченнями до місця безпосереднього висипання, скажімо, губ.
 
«Чинниками появи герпетичного висипу може стати стрес, емоційні та фізичні перенавантаження, переохолодження, застудні захворювання, інші імунодефіцитні стани», — каже лікар. Тобто, якщо організм ослаблений, імунітет кульгає — герпес стрімко переходить в атаку.
 
Висипання на губах не єдиний симптом герпетичної інфекції. Часто початок захворювання су­проводжують такі симптоми, як слабкість, підвищена температура.
 
Тут усе також залежить від імунної системи. Чим більше вона ослаблена — тим тяжчим буде ураження. Висип на губах — це найлегша форма недуги, каже лікар.
 
Вірус може вражати будь-який орган людини: у печінці він викликає гепатит, в очах — кератокон’юнктивіт, кератит.
 
Герпетична інфекція провокує захворювання центральної нервової системи: енцефаліт, мієліт. 

Ніяких поцілунків і спільного посуду!

Якщо в людини хвороба в активній стадії (з висипаннями, лихоманкою), треба пам’ятати: існує ризик заразити інших.
 
Тому необхідно уникати поцілунків у губи, дотримуватися особистої гігієни (мити руки після контакту з хворим, не користуватися його посудом, особистими речами).
 
Хворий також має бути уважний до цих речей. У зовнішньому середовищі вірус простого герпесу досить швидко гине.
 
Як лікувати недугу? Якщо на губах з’явився герпетичний висип або ж ви відчуваєте, що він ось-ось з’явиться, можна використовувати противірусний засіб «Ацикловір» — п’ятивідсоткову мазь.
 
В аптеках цей засіб продають під різними назвами («Герпевір», «Зовіракс», «Герпферон»).
 
Зазвичай лікарі рекомендують наносити препарат на уражену ділянку 5-6 разів на добу, аж доки зникнуть клінічні прояви недуги. 
 
Пам’ятайте: імунна система — оберіг організму. Важливо уникати будь-яких факторів, які негативно впливають на імунітет.
 
Необхідно вести здоровий спосіб життя, збалансовано харчуватися натуральною їжею, займатися фізичною активністю, загартовуватися. Важливо мати позитивний погляд на життя, не нервувати через дрібниці.