«Майя та її мами»: чому праворадикали повстали проти дитячої книжки

15.09.2017
«Майя та її мами»: чому праворадикали повстали проти дитячої книжки

«Майя» спричинила «кiпiш» серед праворадикалiв.

Голова просвітницького проекту ГО «Дух нації» Юрій Дадак, який є одним із підписантів резонансного листа до Форуму видавців, органів влади та СБУ з вимогами скасувати презентацію книги Лариси Денисенко «Майя і її мами», заявив на прес-конференції, що організатори протесту не ставили за мету використовувати силові методи впливу, а діятимуть лише в межах правового поля.
 
 
«Ми, українські націоналісти, відходимо від поняття «гопників у спортивках» і діємо винятково правовими методами. Але звернення до представників влади з вимогами скасувати захід було кваліфіковано як погроза. За зміст я готовий нести кримінальну і юридичну відповідальність. Лист, який подається в офіційні організації, апріорі не може бути погрозою. Ми просимо взяти до уваги нашу позицію, ми нікого не залякуємо, і я можу гарантувати, що всі заходи безпеки, які ви анонсували, будуть зайвими. Ми не дозволимо порушувати прав своїх і не намагаємося порушувати прав чужих», — зауважує Юрій Дадак.
 
Нагадаємо, що низка націоналістичних організацій, зокрема представники ГО «Молода Галичина», ГО «Твереза Галичина», а також представники «Правого сектору» та «Української народної самооборони» надіслали на адресу начальника СБУ у Львівській області, міського голови Львова Андрія Садового та голови Львівської обласної адміністрації Олега Синютки листа, у якому вимагали скасувати дискусію на тему «Чи готова школа говорити про складні теми» у комплексі з презентацією книги «Майя та її мами», звинувачуючи організаторів події у пропаганді одностатевих відносин. 
 
«Не потрібно підводити риску під словом «націоналіз, ми відстоюємо право на традиційну сім’ю, а молоді хлопці та дівчата захищають права своїх дітей», — констатує очільник ГО «Дух нації». 
 
Президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль наголосила, що заява, яка прозвучала на прес-конференції, слугуватиме гарантом того, що організації, які складали листа, не матимуть відношення до різноманiтних провокацій і маніпуляцій, якщо вони трапляться на Форумі.
 
Справа на даний час набула доволі широкого розголосу. В Міністерстві культури лист представників радикальних організацій назвали «послугою» для зовнішнього ворога України.