Театр імені Івана Франка покаже класику німецької драматургії «Розбитий глек»

13.09.2017
За традицією, Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка розпочав  98-й театральний сезон виставою за твором патрона театру —  9 вересня показали «Перехресні стежки» у постановці Дмитра Чирипюка.
 
Варто нагадати, що ще минулого сезону колектив розпочав підготовку до 100-ліття від дня заснування театру, яке  святкуватимуть у 2020 році. За сезон-2016 було здійснено шість постановок.
 
Три на основній сцені: «Три товариші» Еріха Марії Ремарка (режисер-постановник Юрій Одинокий), «Скупий, або Школа брехні» Жана-Батиста Мольєра (постановка Петра Ільченка) та «Всі мої сини» Артура Міллера (постановка Станіслава Мойсеєва).
 
Так само три прем’єри вiдбулося і на Камерній сцені імені Сергія Данченка. Спільний проект театру з Гете-Інститутом в Україні вистава «Подорож Аліси до Швейцарії» за п’єсою Лукаса Берфуса( режисер — Станіслав Мойсеєв).
 
Знов-таки, у співпраці з Гете-Інститутом в Україні та за дружньої підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини відбулася прем’єра вистави «Викрадення Європи» за документальними матеріалами, опрацьованими драматургом Олексієм Доричевським (режисер-постановник Андрій Май).
 
А  «Таїна буття» за п’єсою сучасного українського драматурга Тетяни Іващенко торкається найделікатнішої теми — особистого життя Івана Франка. 
 
Зараз тривають репетиції майбутніх прем’єр. Уже 12 вересня франківці показали  прем’єру п’єси Педро Кальдерона «Життя — це сон».
 
Режисер-постановник Андрій Приходько розповідає: «Моє перше звернення до п’єси Кальдерона «Життя — це сон» відбулося у 1996 році на сцені театру Вахтангова. У 2004 році я здійснив її постановку за підтримки керівника Культурно-мистецького центру Могилянки Олени Замостян та президента НаУКМА В’ячеслава Брюховецького у стінах Києво-Могилянської академії. Я дуже давно мріяв поставити «Життя — це сон» з київськими акторами. Вони поєднують у собі надзвичайну глибину з гротескністю, необхідною для прочитання Кальдерона».
 
98-й сезон франківців обіцяє стати рясним на бенефіси та ювілейні вечори зірок національної сцени: корифея театру імені Івана Франка — Галини Яблонської, Ірини Дорошенко, Людмили Смородіної, Поліни Лазової, Володимира Коляди, Остапа Ступки.
 
На листопад запланована прем’єра п’єси класика німецької драматургії Генріха фон Кляйста «Розбитий глек».
 
Над постановкою працює режисер Роман Мархоліа, сценографія — Володимира Ковальчука.
 
У головних ролях: Остап Ступка, Олексій Богданович, Олександр Задніпровський, Наталія Корпан, Анжеліка Савченко, Тетяна Міхіна.
 
Наприкінці року на камерній сцені очікується постановка п’єси сучасного фінського драматурга Крістіана Смедса «Дедалі темніший будинок» (спільний проект театру та Посольства Фінляндії в Україні).