В Україні відкрили перший комфортабельний корпус для довічно ув'язнених

12.09.2017
Дев’ятеро «довічників», які відбувають покарання у Темнівській чоловічій колонії на Харківщині, переселилися до окремого комфортабельного корпусу.
 
Замість тісних камер вони отримали світлу простору спальню з десятьма ліжками, власну кухню, душ і окремий дворик для прогулянок.
 
Телевізор-плазма на стіні й окреме приміщення для тривалих побачень із близькими — додатковий бонус, що здається тут справжньою розкішшю.
 
«Однозначно наша держава йде до того, аби гуманізувати покарання і декриміналізувати деякі статті, — каже начальник Північно-Східного управління виконання покарань та пробацій Мін’юсту Олександр Крикушенко. — Ми даємо їм шанс. Точніше, такий шанс передбачає законодавство, а ми демонструємо, що він реально є».
 
Йдеться про ухвалені зміни у Кримінальному Кодексі від 2014 року, якими «довічникам» було надано право на переведення з тримісних камер до більш просторих кімнат.
 
Правда, для цього засу­джені повинні зразково виконувати правила внутрішнього розпорядку і відбути щонайменше п’ятирічний термін.
 
Реалізувати це право у Темнівській колонії наразі змогли лише дев’ятеро з 57 осіб, але, за словами Олександра Крикушенка, зупинятися на досягнутому у виправному закладі не будуть.
 
Тобто для комфортнішого утримання «спецконтингенту» тут невдовзі модернізують ще кілька приміщень. 
 
Засуджені, яким вдалося справити «новосілля», не приховують емоцій радості.
 
«Побутує така думка, що ми всі тут убивці, не можемо розмовляти, а здатні лише розмахувати ножем чи сокирою, — каже Віталій Соменок, який по­трапив до колонії за подвійне вбивство. — Насправді це не так. Можливо, у когось і було якесь помутніння в голові, але багато хто серйозно замислюється над скоєним».