В Одесі активісти вийшли на захист знаменитого «будинку-стіни» у Воронцовському провулку

05.09.2017
В Одесі активісти вийшли на захист знаменитого «будинку-стіни» у Воронцовському провулку

Разом з «творінням» будівельників падає рейтинг одеської влади, зокрема мера Труханова.

Протести та обурення громадськості викликало будівництво впритул до пам’ятки архітектури триповерхового приватного особняка.
 
 
Нагадаємо, що знаменитий «будинок-стіна» у Воронцовському провулку — одна з візиток Одеси.
 
 
Він є стандартним екскурсійним об’єктом, оскільки володіє візуальною ілюзією — під певним ракурсом здається, що в нього лише одна стіна. Новобудова знищить усю «магію» будинку.
 
 
За доброю традицією, про проект стало відомо вже за фактом зведення стін. Перші невдалі спроби зробити це були ще в 2011-му та 2013 роках.
 
Таке скандальне та нахабне будівництво викликало хвилю протесту серед одеситів.
 
Мерія почала переконувати, що тримає питання під контролем.
 
За словами мера міста Геннадія Труханова, місцева влада планує вести переговори з власниками і навіть готова надати їм іншу ділянку під забудову в межах міста та компенсувати збитки.
 
Але на тлі таких заяв і поширення у кишенькових ЗМІ неправдивих проектів з одноповерховою будівлею цегляні стіни поряд із пам’яткою «поповзли» вгору.
 
Це змусило громадськість вдатися до рішучiших дій. У неділю люди прийшли до Воронцовського провулку на організований мітинг. Їх зустрів живий кордон правоохоронців.
 
Спочатку мітингувальники мирно збирали підписи, а потім найбільш радикально налаштовані захисники будинку перетнули кордон поліції (не обійшлося без кийків i сльозогінного газу) та дісталися на саме будівництво.
 
Там вони почали руйнувати стіни кувалдами та молотами, ламати металеве риштування та паркан. Під час знесення стін двоє осіб отримали травми.
 
Поліція не перешкоджала цим діям, але фіксувала їх.
 
«Є незрозумілі рішення судів, органів місцевої влади, їхня нечітка позиція у цій справі, — прокоментував ситуацію радник голови ГУНП в Одеській області Руслан Форостяк. — Правоохоронці стали заручниками цієї ситуації. Була необхідна кількість спецпідрозділів для забезпечення громадського порядку на місці, але ви зваж­те, що тут, окрім радикально налаштованих хлопців, були ще жінки, люди старшого віку, мешканці кварталу.
 
Тому поліція не змогла вдатися до рішучiших дій. Це було небезпечно». Він також закликав створити робочу групу з активістів i вирішити все мирним шляхом, звернувшись до міської ради, а неконтрольованим діям радикалів пообіцяв дати відповідну правову оцінку. Наразі відкрито кримінальні провадження за статтями «хуліганство» та «умисне знищення або пошкодження майна».
 
Активісти ні про що не шкодують і вважають, що «молот у руці» надійніший за «мораторій на папері».
 
«Сьогодні валилася не просто забудова. Валились i рейтинги Труханова, й останні бар’єри, що стримують суспільство в мирних межах. Тому коли людей дістане вже зовсім — ніякі чини, стіни та охоронці вже не допоможуть, — зазначив учасник подій, громадський активіст, колишній лідер одеського «Правого сектору» Сергій Стерненко.
 
— В разі повторної спроби знищити архітектурну пам’ятку та продовжити будівництво Ігоря Тепліцу (власника скандального будівництва. — Ред.) можуть чекати та серйозні наслідки. Реальнішi, ніж він собі може уявити».