Дали по рупору: як СБУ видворила з України російську пропагандистку Курбатову

01.09.2017
Як тимчасовий прихисток пропагандистка Першого телеканала Росії вибрала прикордонний пункт «Нові Юрковичі» (Брянська область) на перетині російського, білоруського та українського кордонів.
 
Пізніше жінка планує виїхати до Москви на приватному автомобілі. Інформація про те, що російську журналістку нібито викрали в центрі Києва невідомі чоловіки, — виявилася черговим фейком Кремля.
 
Ситуацію роз’яснив радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк, який заявив, що спецслужби України діяли в рамках закону та міжнародного права.
 
— Я хочу нагадати, що викрадення людей та міжнародний терор — це ганебний метод роботи винятково російських спецслужб, — заявив Зорян Шкіряк. — Істеричні верески російських ЗМІ про нібито викрадення в Україні пропагандистки з «Мордор ТВ» Курбатової — чергова брехня Кремля.
 
Пізніше ці слова підтвердила керівник прес-центру Служби безпеки України Олена Гітлянська, яка офіційно заявила, що всі дії співробітників СБУ щодо журналістки Курбатової відбувалися в рамках закону України.
 
— Курбатовій заборонили в’їзд на територію України терміном на три роки, — повідомила Олена Гітлянська. — Є докази того, що її діяльність завдала шкоди національним інтересам нашої країни. Так буде з кожним, хто дозволяє собі ганьбити Україну.
 
Відомо, що прізвище журналістки Першого каналу Росії занесли в базу «Миротворець» ще 26 серпня поточного року, після того, як вийшло кілька провокаційних сюжетів Курбатової про реалії сучасного життя в Україні.
 
Один із них був присвячений Дню незалежності України, в якому автор поширила відверто антиукраїнські новини.
 
Сама Курбатова своєї провини не визнає та вже заявила, що дії співробітників СБУ завдали шкоди  її здоров’ю: вона буцімто була змушена покинути Україну з високою температурою.
 
Крім того, журналістка ствер­джує, що всі факти, які було викладено в її сюжетах, — відповідають дійсності. Отже, вона має намір оскаржити рішення СБУ в міжнародних правових інстанціях.
 
Відзначимо, що представники Росії також пообіцяли поскаржитись «Європі» на примусове  видворення їхніх журналістів з території України.
 
А представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір нагадав, що країни-члени ОБСЄ зобов’язані забезпечувати належні умови для роботи журналістів з інших країн-членів.
 
За останні три роки за антиукраїнську діяльність з території України «попросили на вихід» всього лише 12 кремлівських журналістів.
 
Це — крапля в морі, якщо врахувати, що на території України їх працює у рази більше.