На німецьких крилах: «Динамо» здійснило найдорожчий трансфер у своїй історії

30.08.2017
На німецьких крилах: «Динамо» здійснило найдорожчий трансфер у своїй історії

Новачок «Боруссії» з Дортмунда — вже екс-капітан київського «Динамо» Андрій Ярмоленко. (Фото з сайта telegraf.com.ua.)

На вересневий домашній матч відбіркового раунду ЧС-2018 проти Туреччини національна збірна України всіх своїх шанувальників кличе до Харкова.

Туди ж потроху, ще задовго до самого поєдинку, підтягуються і самі футболісти, порушуючи таким чином консервативні погляди, пов’язані з проведенням своїх нетривалих передматчевих навчально-тренувальних зборів у передмісті столиці.

Щоправда, за часів, коли посаду наставника «синьо-жовтих» суміщав на той час очільник «Металіста» Мирон Маркевич, національна збірна вже проводила НТЗ на Харківщині — у селі Високому, де безпосередньо розташована база «металістів».

Харківська оаза

Цього разу місцем для свого розташування «синьо-жовті» обрали респектабельний п’ятизірковий готель у зеленій оазі Харкова, де, до слова, часто квартируються вітчизняні тенісисти.
 
Що цікаво, на доволі великій території відпочинкового комплексу є всі умови для гри в гольф, фанатом якої, як відомо, є наставник української команди Андрій Шевченко.
 
Від п’ятниці Андрій Миколайович разом зі своїм інтернаціональним табором помічників чекає на зліт своїх підопічних.
 
Традиційно останніми до табору збірної долучаються легіонери, котрих на поєдинках проти Туреччини та Ісландії (5 вересня, Рейк’явік) має бути восьмеро.
 
Точніше, коли Шевченко оголошував розширену заявку на ці матчі, в переліку іноземців було лише сiм прізвищ.
 
Проте вже коли табір національної команди гостинно відкрив для футболістів двері, один iз динамівських збірників підписав контракт зі знаним представником німецької Бундесліги.
 
Упродовж кількох сезонів лідера «Динамо» Андрія Ярмоленка неодноразово ЗМІ сватали й продавали до різних клубів, зокрема й англійського «Евертона». 
 
Чергове ж пожвавлення в мас-медіа мало хто сприйняв серйозно — здавалося, що президент «Динамо» Ігор Суркіс узагалі не хоче прощатися з колоритним футболістом, з яким і без якого, слід визнати, «біло-сині» мають два різнi вигляди.
 
Утім, коли на тлі внутрішнього скандалу, пов’язаного з неявкою минулої неділі динамівців на календарний поєдинок ЧУ до Маріуполя, один із віце-президентів ФФУ Артем Франков, заявив, що Ярмоленко полетів до Дортмунда на медогляд, підстав сумніватися в реальності переходу динамівського капітана в німецький чемпіонат не було.
 
Дуже скоро з’явилося й офіційне підтвердження цього факту: фото Ярмоленка в штаб-квартирі «Боруссії» з іменною жовто-чорною футболкою з дев’ятим номером та відкритий лист Ігоря Суркіса до футболіста, в якому він дякує талановитому «вінгеру» за плідну роботу на благо динамівського клубу й бажає нових успіхів.

Трансферний «маркет» УПЛ

«Великі угоди люблять тишу», — так прокоментував блискавичну угоду з Ярмоленком президент «біло-синіх», додавши, що пропозиція від «Боруссії» по футболісту була найвищою за всю історію столичного клубу.
 
Власне, за Ярмолу, котрий підписав iз «чорно-жовтими» чотирирічний контракт, динамівський клуб отримає 25 мільйонів євро.
 
Попередній же динамівський рекорд на трансферному ринку, так би мовити, належав Андрію Шевченку, котрого в 1999 році продали до «Мілана» за 21 млн. євро. 
 
«Перехід Ярмоленка до дортмундської «Боруссії» піде на користь усьому українському футболу», — каже нинішній очільник «синьо-жовтих».
 
Наскільки це буде правдою, покажуть і результати самої національної збірної, де тепер обидва її «крила» складатимуть представники бундесліги — Коноплянка з «Шальке» та Ярмоленко з «Боруссії».
 
«Я дуже вдячний «Динамо», що воно мені дозволило втілити в життя мою мрію та зіграти за великий європейський клуб», — сказав прес-службі свого нового клубу український півзахисник.
 
Зауважимо, що впродовж кількох минулих сезонів у складі «жовто-чорних» уже грав представник української прем’єр-ліги — у 2013 році з «Шахтаря» до «Боруссії» за 27,5 млн. євро перейшов вірменський півзахисник Генріх Мхітарян.
 
Варто відзначити, що за останні роки «гірники» зробили не один вдалий продаж своїх футболістів.
 
Окрім Мхітаряна, до потужних європейських команд донецький клуб продав бразильців Фернандіньйо («Манчестер Сіті», 40 млн. євро) та Дугласа Косту («Баварія», 30 млн.).
 
За пристойні гроші свого часу «Шахтар» продав й інших «чарівників м’яча»: Вілліана — до російського «Анжи» (35 млн.) та Алекса Тейшейру, за котрого китайський «Цзянсу Сунін», виклав рекордні для українського чемпіонату 50 млн. євро.
 
Водночас подібного роду та кількості креативних виконавців у розпорядженні наставника української збірної немає.
 
До того ж Андрій Шевченко скаржиться на серйозний дефіцит форвардів. А слід нагадати, що на ЧС-2018 без забитих голів нашій збірній поїхати навряд чи вдасться.
 
Без перемог у чотирьох заключних поєдинках групи «синьо-жовтим» аж ніяк не вдасться перескочити з третього на одне з двох перших місць, котрі напряму, або ж через раунд «плей-оф», дозволять пробитися на майбутній «мундіаль». 
 

НА СТАРТ!

Склад національної збірної України з футболу на матчі відбору ЧС-2018 проти Туреччини та Ісландії.
 
Воротарі — Коваль («Динамо»),  П’ятов («Шахтар»), Лунін («Зоря»). 
Захисники: Хачеріді, Морозюк (обидва — «Динамо»),  Ордець, Ракицький, Кривцов, Бутко (всі — «Шахтар»), Матвієнко («Ворскла»), Соболь («Славія», Чехія). 
Півзахисники:  Ярмоленко («Боруссія» (Д), Німеччина), Гармаш, Циганков, Сидорчук, Шепелєв (усі — «Динамо»), Коваленко, Степаненко (обидва — «Шахтар»), Коноплянка («Шальке», Німеччина), Ротань («Славія», Чехія), Зінченко («Манчестер Сіті», Англія), Шахов (ПАОК, Греція), Малиновський («Генк», Бельгія), Юрченко («Байєр», Німеччина). 
Форварди: Бесєдін, Кравець (обидва — «Динамо»).