«Катастрофічні масштаби»: потужний шторм «Харві» затопив техаський Х’юстон

29.08.2017
«Катастрофічні масштаби»: потужний шторм «Харві» затопив техаський Х’юстон

Мати з дитиною в Техасі чекають на рятувальників.

Тропічний шторм «Харві», який минулої п’ятниці ввечері атакував американський штат Техас, спричинив катастрофічну повінь у місті Х’юстон.
 
Лише за першу добу атаки стихії у містах Х’юстон i Корпус-Крісті випало близько 60 сантиметрів опадів, у деяких місцях вода піднялась вище другого поверху, передає Національна метеослужба Сполучених Штатів у неділю, 27 серпня.
 
Метеорологи кажуть, що за ніч iз суботи на неділю у містах Х’юстон i Ґалвестон сталася повінь «катастрофічних масштабів». Крім того, шторм спричинив появу кількох торнадо.
 
Водночас синоптики застерігають, що ситуація може ще погіршитися, і «потенційно значні повені очікуються також в інших районах південного сходу Техасу».
 
Губернатор штату Ґреґ Ебботт заявив, що в штаті очікується ще до 100 см опадів, аж допоки шторм не почне слабшати у четвер чи п’ятницю на цьому тижні.
 
У деяких районах штату надалі щогодини випадає від 10 до 15 сантиметрів опадів.
 
У Національній метеослужбі попередили, що після урагану деякі райони штату можуть бути непридатні для життя впродовж місяців.
 
Через негоду загинули вже двоє людей. У місті Рокпорт чоловік помер під час пожежі у його будинку, а в Х’юстоні жінка потонула, коли намагалася вибратися зі свого автомобіля на затопленій дорозі.
 
Очікується, що кiлькiсть загиблих зросте, оскільки сильні дощі тривають.
 
Найгірший стан нині у Х’юстоні — четвертому за розміром місті у США з населенням у 2,3 мільйона мешканців.
 
Вулиці затоплені, в аеропорту імені Вільяма Хоббі скасовано всі рейси, на летовищі імені Джорджа Буша прийом літаків обмежено. Також у Техасі закрили 250 доріг i магістралей.
 
У районі Х’юстона пересування населення стало майже неможливим, повідомляє Національна метео­служба.
 
Служби екстреної допомоги просять людей підніматися на дахи будинків, а не на горища, щоб не опинитися в пастці внаслідок стрімкого зростання рівня води.
 
Наразі понад два мільйони жителів Х’юстона залишаються у затоплених будинках, оскільки не можуть виїхати: багато доріг міста опинилися під водою.
 
Загалом рятувальники 27 серпня евакуювали з автомобілів і будинків понад тисячу людей. Близько двох тисяч осіб вивезли з Х’юстона. У рятувальній операції задіяні катери, човни та гелікоптери, проте роботу рятувальників ускладнює сильний вітер. 
 
Без струму по всьому штату залишилися близько 300 тисяч осіб. Питна вода та інші товари першої необхідності продаються населенню в обмеженій кількості.
 
За оцінками влади штату, повінь спричинила збитки на мільярди доларів. Руйнування, спричинені «Харві» в Техасі, можуть сягнути масштабів, які заподіяв буревій «Катріна».
 
Нагадаємо, у 2005 році під час урагану «Катріна» у штатах Луїзіана та Міссісіпі дощі та повені завдали збитків на суму понад 15 мільярдів доларів. Фахівці поки що не називають конкретних цифр, адже буревій і досі лютує на узбережжі. 
 
Ще в п’ятницю президент Сполучених Штатів Дональд Трамп оголосив режим стихійного лиха в Техасі, аби штат міг отримати всю можливу допомогу від федерального уряду.
 
Трамп планує прибути до Х’юстона сьогодні, 29 серпня. Він зазначив, що, на думку експертів, така повінь трапляється один раз на 500 років.