Нове протистояння: ФФУ «чубиться» з «Динамо» через демарш матчу в Маріуполі

29.08.2017
Нове протистояння: ФФУ «чубиться» з «Динамо» через демарш матчу в Маріуполі

Мінімально перегравши на «Арені Львів» «Верес», донецький «Шахтар» вийшов у лідери національної першості.

Заявивши ще перед стартом сезону про своє небажання їхати до Маріуполя за відсутності вагомих гарантій безпеки на поєдинок (поєдинки) чемпіонату країни з місцевим клубом, київське «Динамо» розпочало з Федерацією футболу України в’язкий затяжний процес перетягування канату.
 
Так і не знайшовши ні з приазовським клубом, ні з командою очільника ФФУ Андрієм Павелком альтернативного підходу до матчу сьомого туру «Маріуполь» — «Динамо», стало зрозуміло, що простого фіналу в цієї історії не буде.
 
Кожна зі сторін-учасників конфлікту до останнього наполягала на своєму.
 
ФФУ, посилаючись на рішення комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань, свого виконкому, а також листи з ФК «Маріуполь», твердила про те, що грати в Маріуполі можна.
 
У динамівському ж клубі повторювали, що, не маючи чітких гарантій безпеки від СБУ, МВС та Державної служби охорони, до прифронтового міста не поїдуть.
 
Зрештою, у призначений день, 27 серпня, динамівські футболісти на поле маріупольського стадіону «Іллічівець» не вийшли, надавши підстави господарям арени (в особі диктора) заявити про оголошення «біло-синім» технічної поразки з рахунком — 0:3.
 
Неодноразово обіцявши особисто гарантувати динамівцям безпеку на шляху до Приазов’я, до Маріуполя минулої неділі прибув і президент ФФУ Андрій Павелко, ставши при цьому свідком організованого господарями футбольного свята.
 
Добре розуміючи (й знаючи), що «Динамо» на гру з місцевим колективом не приїде, їм на заміну, так би мовити, виписали збірну ветеранів вітчизняного футболу.
 
Під орудою головного тренера Анатолія Дем’яненка В’ячеслав Шевчук, Владислав Ващук, Володимир Єзерський, Сергій Назаренко, Олександр Косирін, Олег Шелаєв, Мирон Маркевич та інші на очах майже семи тисяч глядачів провели з «маріупольцями» товариський матч, який закінчився «миром» — 2:2 (Авагiмян, 8; Борячук, 16 — Косирін, 20; Шелаєв, 25).
 
Щодо кінцевого підсумку матчу, що не відбувся, то, як каже Андрій Павелко, «за всіма канонами — це технічна поразка.»
 
«У нас касти недоторканних немає. Закон один для всіх», — наголошує функціонер, немов  випереджаючи рішення КДК ФФУ, котрий має винести остаточний вердикт.
 
«Чому піднявся такий ажіотаж?! Якщо команда не прибуває на гру, їй зараховують технічну поразку, — каже власник «Динамо» Ігор Суркіс. — Але тоді ми йдемо в незалежні суди (Спортивний арбітражний суд у Лозанні) й переможемо там».
 
Власне, президент Суркіс-молодший переконаний, що в його клубі мали всі підстави не виїжджати на матч до Маріуполя 27 серпня, адже в їхньому розпорядженні були документи від «силовиків», які свідчили про «червоний» рівень небезпеки в Маріуполі.
 
«Пропонуємо зіграти в місті пізніше — коли там нормалізується оперативна обстановка», — з такою заявою за день до «дедлайну» виступили в динамівському таборі.
 
Загалом, керівництво «біло-синіх» продовжує наполягати на різних варіантах вирішення «маріупольського питання» — зокрема, провести всі очні матчі на нейтральному полі, або ж спочатку зіграти в Києві, а пізніше нанести власний візит до Маріуполя.
 
Поки ж учасники конфлікту продовжують обмінюватися «ударами».
 
При цьому голова федерації футболу Маріуполя Василь Журавльов вирішив застосувати «важку артилерію», назвавши Григорія Суркіса (колишнього голову ФФУ та екс-очільника «Динамо», а нині віце-президента УЄФА) «футбольним сепаратистом», оскільки той роз’єднує футбольну спільноту України. 
 
«Свого часу він багато зробив для вітчизняного футболу, але сьогодні він його знищує як функціонер. Як президент ФФМ я маю повне право підготувати лист зі зверненням відкликати Григорія Суркіса з УЄФА», — в ефірі каналу «Футбол» заявив пан Журавльов.
 
Що ж, протистояння двох найвпливовіших таборів у вітчизняному футболі виходить на новий рівень.
 
Після нетривалого штилю у їхніх стосунках головні гравці футбольної України знову розпочинають гарячу боротьбу за право бути першими...
 
Поки ж — залишивши не зіграним поєдинок у Маріуполі (вважається, що головна команда цього міста перебуває під фінансовим патронатом власника «Шахтаря») — динамівці втратили лідерство в національній першості.
 
На чільну позицію, здобувши важку гостьову перемогу над «Вересом», у турнірній таблиці піднялися «гірники». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. Перший етап. 7-й тур.
«Сталь» — «Зірка» — 0:1
Гол: Прядун, 36
Нереалізоване пенальті: Загальський, 86 («З»)
Київ, «Оболонь-арена», 520 глядачів
«Олімпік» — «Карпати» — 0:0
Київ, стадіон «Динамо», 800 глядачів
«Верес» — «Шахтар» — 1:2
Голи: Федорчук, 2 — Марлос, 55; Дентіньйо, 88
Львів, «Арена Львів», 7020 глядачів
«Зоря» — «Чорноморець» — 5:0
Голи: Іурі, 2, 9; Гречишкін, 26 (пен.); Гордієнко, 40; Караваєв, 82
Запоріжжя, «Славутич-арена», 2600 глядачів
«Олександрія» — «Ворскла» — 0:1
Гол: Ребенок, 28
Олександрія, стадіон «Ніка», 1200 глядачів
Матч «Маріуполь» — «Динамо» — не відбувся через неявку гостей
Турнірна таблиця:
I В Н П  М О
1. «Шахтар» 7 6 0 1 14-5 18
2. «Динамо» 6 5 1 0 15-2 16
3. «Ворскла» 7 5 1 1 8-5 16
4. «Олімпік» 7 3 3 1 5-2 12
5. «Верес» 7 2 3 2 5-4 9
6. «Маріуполь» 6 2 2 2 8-5 8
7. «Зоря» 7 2 2 3 9-7 8
8. «Зірка» 7 2 2 3 6-10 8
9. «Сталь» 7 2 0 5 5-11 6
10. «Карпати» 7 1 3 3 5-13 6
11. «Олександрія» 7 0 4 3 4-8 4
12. «Чорноморець» 7 0 1 6 3-15 1
Бомбардир: Марлос («Шахтар») — 4.
* * *
Перша ліга. 8-й тур. «Балкани» — «Авангард» — 0:1, «Геліос» — «Кремінь» — 0:1, «Волинь» — «Суми» — 1:0, «Рух» — «Черкаський Дніпро» — 0:1, «Полтава» — «Нафтовик» — 2:2, «Десна» — «Жемчужина» — 3:1, «Інгулець» — «Оболонь-Бровар» — 0:0, «Колос» — «Миколаїв» — 2:2, «Гірник-Спорт» — «Арсенал» — 1:3.
Лідери: «Арсенал» — 20, «Інгулець», «Полтава» — 17, «Десна», «Геліос» — 16, «Оболонь-Бровар» — 15, «Колос» — 14.
Бомбардир: Акименко («Інгулець») — 7.