Знати ворога в обличчя: як розпізнати рак на ранніх стадіях

22.08.2017
Знати ворога в обличчя: як розпізнати рак на ранніх стадіях

Якщо виявили якісь підозрілі симптоми в своєму організмі — не відкладайте візиту до лікаря! (Фото з сайтаUdoktora.net.)

Медична статистика безжальна: за останні кілька десятків років значно зросла кількість пацієнтів, хворих на рак.

Ця смертельна хвороба може застати зненацька кожного, і коли вже проявить себе, на жаль, дуже часто вже нічого не можна вдіяти.

Тому лікарі одностайні: раннє виявлення пухлини має вирішальне значення для боротьби з хворобою.

Якщо недугу виявити раніше, її можна вилікувати. Але як її виявити, якщо у більшості людей вона ніяк не проявляється?

Однак є деякі ознаки розвитку раку, які абсолютно не можна ігнорувати. Перевірте свій організм на предмет його чистоти від ракових клітин, якщо відчуваєте якийсь із цих симптомів.

Лікарі радять звертати увагу на своє здоров’я, на всі зміни в організмі, оскільки вони можуть бути ознакою не тільки цієї хвороби, а й низки інших. І тоді недуга не застане вас зненацька.

Ось кілька порад від американських медиків на тему: як самостійно виявити рак на ранній стадії, щоб відразу бити на сполох. 

Ці ознаки означають тільки те, що вам потрібно звернутися по консультацію до лікаря, а не панікувати.

Здуття живота у жінок

Незрозумілий і хронічний метеоризм може свідчити про рак яєчників. Американський лікар Бет Ю. Карлао пояснює: «Рак яєчників — мовчазний убивця. Зазвичай ніхто не звертає увагу на те, що у нього швидко і регулярно здувається живіт після обіду».
 
Однак якщо помічаєте, що відчуття переповненості шлунка з’являється у вас занадто швидко і при цьому регулярно докучає біль у попереку — відвідайте лікаря.
 
Особливо якщо ви відчуваєте ці симптоми кілька тижнів поспіль.

Нерегулярні кровотечі у жінок

Будь-яка ненормальна кровотеча, яка трапляється після менопаузи або взагалі не прив’язана до циклу, може бути ознакою чогось серйозного. Наприклад, ендометрію, раку шийки матки.
 
«Будь-яка кровотеча, навіть невеликі краплі крові на спідній білизні, — це ненормально, — застерігає доктор Каролін Руновіч. — Не кажучи вже про згустки. Якщо з вами коїться щось подібне, необхідно негайно з’ясувати, в чому справа».
 
Так що плануйте візит до лікаря, якщо помічали у себе щось подібне. Цілком можливо, що йдеться тільки про інфекцію шийки матки.

Болі в животі та органах малого тазу в жінок

Болі в органах малого тазу або животі можуть бути ознакою серйозних проблем iз яєчниками, кажуть фахівці.
 
Якщо цей біль супроводжується ще й здуттям живота, якщо у вас є проблеми з апетитом або сечовипусканням, це вимагає візиту до лікаря.
 
Американське товариство раку попереджає: «Ці симптоми також можна помітити, коли йдеться не про рак, а про інші проблеми. Коли ж вони викликані раком, то стійкі і регулярні».

Стійкі болі в спині у чоловіків

У цієї проблеми може бути багато причин. І більшість iз них, на щастя, не пов’язані з онкологічною недугою.
 
Проте рак товстої кишки і простати практично завжди супроводжується гострими болями в спині. Тому, якщо ви з ними зіткнулися, не завадило б записатися до лікаря.
 
Видання Healthline пише з цього приводу: «Біль у спині є найбільш частою причиною інвалідності. Люди цього не усвідомлюють, але біль також може вказувати на рак передміхурової залози. Є у нього й інший симптом: біль у кістках стегон».
 
Звичайно, болі в м’язах самі по собі не мають бути для вас причиною паніки. Але якщо цей стан повторюється, напевно, йдеться про щось серйозне.

Зміни в яєчках у чоловіків

Один iз кращих способів захиститися від раку яєчок — постійно стежити за станом і розмірами своїх інтимних органів. Важливо, щоб їх розмір і форма не змінювалися.
 
Лікар Герберт Лепор пояснює: «Якщо ви помітили на них щось зайве, якесь новоутворення, ніколи не відкладайте огляд у лікаря. На відміну від раку передміхурової залози, який росте повільно, рак яєчок може утворитися за одну ніч!»
 
Будьте уважніші до себе.
 
Біль у паху, стегнах або в тазі у чоловіків
 
Рак передміхурової залози може віддавати не тільки болями в спині, а й болями в паху, стегнах і сідницях. Тими ж симптомами характеризується і рак яєчок. Пам’ятайте: будь-який хронічний біль або набряклість — це безперечно ознака чогось серйозного.

Постійний кашель у чоловіків і жінок

Як правило, кашель — це наслідок застуди. Проте якщо він триває незвично довго і докучає вам місяцями, то це може вказувати на рак — щитовидної залози, горла та легень.
 
Автор численних досліджень на тему раку американка Катріна Уїтакер пише: «Ми знаємо, що кашель та застуда зазвичай взаємопов’язані. Але якщо кашель не проходить місяцями, не бійтеся сходити на консультацію до лікаря».
 
Куріння також може бути причиною хронічного кашлю. «Це раковий убивця номер один серед жінок», — підкреслює також лікар Карлао.

Проблеми з сечовипусканням у чоловіків і жінок

Якщо у вас регулярно повторюються проблеми з випорожненнями і сечовипусканням, це може бути ознакою чогось небезпечного.
 
«Проблеми з кишечником так чи інакше бувають у всіх, але серйозні зміни, хронічні болі, відчуття, ніби живіт «роздуло», — все це може бути симптомами раку прямої кишки», — пише виданняHealthline.
 
Якщо разом iз калом з вас виходить і кров, значить, настав час негайно звернутися до професіоналів.

Раптова втрата ваги у чоловіків і жінок

Раптова і незрозуміла втрата ваги може мати кілька підстав, але всі вони дуже серйозні. Так, зокрема, проявляють себе і деякі види раку.
 
Фахівці Американсько­го товариства раку за­­­­сте­рі­­га­­ють: «Не­зрозумі­ла втрата навіть 5 кілограмів мо­же вказувати на рак. Зазвичай таке трапляється у випадку з ра­ком підшлункової залози, шлун­ка, стравоходу або легень».
 
Стрес, щоправда, також може стати цьому причиною. Але краще здайте аналіз крові, щоб переконатися, що у вас усе нормально.

Зміни в області грудей у чоловіків і жінок

Багато людей думають, що рак молочної залози вражає тільки жінок, але насправді він зустрічається і в чоловіків. Перша його ознака: поява затвердінь незрозумілого походження в ділянці грудей.
 
Чоловіки схильні ігнорувати ризик захворіти на цей вид раку. Але в 1% всіх випадків він розвивається у чоловіків, а не у жінок. І майже всі хворі звертаються по допомогу до лікарів надто пізно. Рак молочної залози лікується. Головне — виявити його на ранній стадії.

Збільшення лімфатичних вузлів у чоловіків і жінок

Ідеться про невеликі залози, розташовані в декількох місцях по всьому тілу. Головні — на шиї і під пахвами. Збільшення лімфатичних вузлів найчастіше є ознакою переохолодження або наслідком болю в горлі.
 
Однак доктор Марлен Майєрс зазначає, що якщо припухлості не минають протягом двох-чотирьох тижнів, людині слід обов’язково звернутися до лікаря.

Зміни шкіри у чоловіків і жінок

Слід стежити за будь-якими новими утвореннями на своїй шкірі. Адже цей вид раку вкрай важливо і головне — легко — розпізнати на ранній стадії. Звертайте увагу на нові родимки, що з’являються на вашому тілі.
 
Якщо вам не подобається їх колір, форма або розмір, негайно зверніться до лікаря. Вчасно виявлені клітини раку шкіри допомагають моментально його зупинити.

Будь-які зміни в роті чоловіків і жінок

Перш за все, варто звернути увагу на появу незрозумілих білих або червоних плям у ротовій порожнині. Особливо, якщо ви палите або жуєте тютюн!
 
Американське товариство раку з цього приводу пише: «Білі плями в роті і білі плями на язиці можуть вказувати на передраковий стан. Будь-які зміни, які не проходять швидко, повинні бути перевірені лікарем».

Сильна хронічна втома у чоловіків і жінок

Ідеться про втому без будь-якої причини. Тобто якщо щодня відчуваєте себе вранці ще гірше, ніж звечора, то, швидше за все, ви захворіли чимось справді серйозним.
 
«Втома — важливий симптом, якщо вона з часом проявляється все гостріше і гостріше. Так зазвичай проявляє себе лейкемія або інші види раку», — попереджають лікарі.
 
Це той випадок, коли краще зайвий раз сходити до лікаря, щоб зрозуміти, що ви в безпеці, ніж потім шкодувати про це в лікарняній палаті.
 
«Ми не хотіли зайве бентежити вас, — зізнається Доктор Бет Карлао. — Ми лише хотіли пояснити: рак виліковний. Якщо виявити його на ранніх стадіях, то нічого страшного з вами не трапиться. Використовуйте останні досягнення медичної науки по максимуму — і зможете жити, як жили, і до діагнозу. Головне – вчасно звернутися до фахівців».