У марафоні морської піхоти в США візьмуть участь українські бійці

22.08.2017
У марафоні морської піхоти в США візьмуть участь українські бійці

Команда «марафонців» українських бійців-фронтовиків.

У Києві представили команду, яка презентуватиме Україну на 42-му марафоні морської піхоти США, що відбудеться 22 жовтня у Вашингтоні.
 
Минулоріч уперше в заокеанському забігу військових з усього світу взяли участь лише чотири українські бійці.
 
Цьогоріч наша команда складається вже з дев’яти воїнів із різним ступенем поранень.
 
Вадим Свириденко, уповноважений Президента з питань реабілітації воїнів АТО, який втратив у 2015 році чотири кінцівки під Дебальцевим, також бігтиме з хлопцями, аби підтримати їх: «Був непростий відбір (а ще висока температура), але бажаючих було надзвичайно багато. Вони пройшли всі відбіркові етапи й на сьогодні готові достойно представляти Україну за океаном».
 
Десятикілометрову дистанцію долатимуть п’ятеро бійців (Дмитро Блохін, Юрій Дмитренко, Юрій Писарчук, Артем Лукашук, Павло Солоха), а інша частина команди (Єгор Тєрехов, Микола Рудик, Олександр Маланіч, Олександр Чалапчій) — усю 42-кілометрову марафонську відстань.
 
Олександр Чалапчій, у якого висока ампутація обох ніг (вище колін) — виступатиме на велосипеді з ручним керуванням. 
 
Реалізувати проект стало можливим завдяки спонсорам. Зокрема, канадсько-український Міжнародний фонд підтримки, який представляла Олена Цимбалюк, проплатив за команду візовий збір i брав активну участь у протезуванні Юрія Дмитренка спортивно-біговим протезом. 
 
Арсеній Білодуб, представник марки SvaStone молодіжного та спортивного одягу, презентував спортивну форму, в якій виступатимуть наші бійці: чорні шорти й футболки кольору оливи з написом попереду Ukrainian Race Division (українська бігова дивізія), а на спині — Ukrainian army.
 
«Ще залишається відкритим питання щодо тканини — ми будемо спілкуватися з хлопцями: в чому, на їхню думку, буде краще бігти», — додав Арсеній.
 
Директор соціальних проектів компанії Roshen Ірина Пономаренко вручила квитки учасникам марафону й двом супроводжуючим на загальну суму близько 198 тисяч гривень.
 
«Солодкий» спонсор також сплатить членський внесок (який, за правилами, вносять команди-учасники) — за кожного в розмірі 100 доларів. Витрати на проживання в США бере на себе приймаюча сторона: хлопці житимуть на одній із військових баз. 
 
«Ми вдячні спонсорам та організаторам. І, звичайно ж, самому проекту, адже наразі дуже мало проектів (особливо спортивних) з реабілітації військових, — сказав від імені всіх учасників української команди Юрій Дмитренко.
 
— Це дуже важливо для колишніх спортсменів, які отримали поранення й, пройшовши реабілітацію, шукають своє місце в житті. Подібні проекти лише започатковуються в Україні й завдяки саме цьому проекту ми можемо взяти участь у ще більшому, із багаторічною історією. Сподіваюся, що в майбутньому ми власними силами зможемо в Україні зробити подібні марафони i що вони стануть традиційними».