Скандал на льоду: двоє хокеїстів збірної України начебто «злили» матч з Південною Кореєю

22.08.2017
Скандал на льоду: двоє хокеїстів збірної України начебто «злили» матч з Південною Кореєю

У поєдинку ЧС проти південнокорейців (результат — 1:2 Б) двоє українських хокеїстів начебто намагалися забезпечити за гроші поразку в дві шайби.

Історія з договірними матчами в Україні — не нова. Раніше час від часу з’являлася інформація про неприродно високий характер букмекерських ставок на футбольні матчі вітчизняних молодіжних (і не тільки) команд.
 
Не так давно українська Феміда винесла перше рішення в кримінальній справі щодо договірного поєдинку, котрий відбувся в сезоні 2015/2016 років у чемпіонаті України (U-21), між «молодіжками» «Металіста» та «Волині».
 
Минуло трохи часу — й вітчизняний спорт «накрив» новий скандал з «договорняками», епіцентром якого цього разу став хокей.
 
Серйозно штормити хокейне господарство почало в міжсезоння, коли представники вітчизняних клубів вирішили переформатувати  національну першість у молодіжну.
 
Щоправда, запровадивши в УХЛ віковий ліміт, хокейні мужі викликали невдоволення старшого покоління хокеїстів, які заявили про вікову дис­кримінацію в українському хокеї.
 
У ФХУ пообіцяли не підписувати такий «молодильний» регламент на наступний сезон. 
 
Утім після того, як в Україні днями розгорівся скандал iз «договорняком» міжнародного масштабу, формат та майбутнє нового чемпіонату України з хокею опинилися під великим питанням.
 
Наскільки виявиться правдивою історія з начебто здачею двома гравцями збірної України — воротарем Едуардом Захарченком та захисником Володимиром Вариводою — одного з матчів чемпіонату світу в дивізіоні ІА 2017 року в Києві (проти збірної Південної Кореї), покаже час.
 
Проте зрозуміло, коли в історію залучені майбутні господарі зимової Олімпіади-2018, а руку на пульсі скандалу тримає персонально президент Міжнародної федерації хокею на льоду Рене Фазель, без репутаційних втрат вітчизняному хокею не обійтися.
 
Суть історії в тому, що начебто Захарченко та Варивода зізналися (в пояснювальних записках) у тому, що планували здати останню гру домашнього «мундіалю» з південнокорейцями.
 
Але, оскільки забезпечити необхідний результат (поразку в дві шайби) не змогли, зобов’язуються повернути (комусь) суму в 30 тисяч доларів, якщо не зможуть досягти потрібного рахунку.
 
Власне, розписки з таким змістом і спровокували публічний скандал, який змусив ФХУ говорити про внутрішній «аудит», міністра молоді та спорту Ігоря Жданова — вимагати для порушників чесної гри справедливого покарання, а очільника світового хокею — створювати комісію з розслідування можливого міжнародного «договорняка». 
 
«Якщо інформація підтвердиться, то на нас чекає серйозна проблема. У будь-якому разі, ми розпочинаємо дисциплінарну перевірку, відкриємо справу, хоча  підсумок самого матчу говорить про недоговірний його характер», — каже Фазель.
 
Варто нагадати, що свою заключну гру на ЧС-2017 в дивізоні ІА наші хокеїсти програли Південній Кореї лише в серії булітів, здобувши таким чином єдине залікове очко на проваленому турнірі.
 
«Не надто віриться, що могло бути так», — каже наставник «синьо-жовтих» на «мундіалі» Олександр Савицький.
 
«Спланованою акцією» називає історію й іще один її фігурант — екс-головний тренер харківського «Витязя» Олексій Лазаренко, котрого називають організатором цього «договорняка».
 
У будь-якому разі, всі чекатимуть на офіційні висновки Федерації хокею України. Поки ж можна робити лише припущення...