В Україні почастішали випадки виманювання грошей у власників карток Ощадбанку

09.08.2017
В Україні почастішали випадки виманювання грошей у власників карток Ощадбанку

Останнім часом у Тернополі, та й повсюду в Україні, почастішали випадки надходження на мобільні телефони громадян «турботливих» sms-повідомлень начебто від Ощадбанку.
 
Вашу банківську картку , мовляв, заблоковано, тож зателефонуйте до нашого контакт-центру, аби усунути таку неприємність.
 
Отримують такі «есемески» навіть ті, хто ніяких карток від цього банку не має і ніколи не мав. 
 
Ті ж, у кого рахунок в одному з найпопулярніших банків країни справді є, зрозуміло, починають непокоїтися.
 
І якщо зателефонують за вказаним номером, то можуть запросто потрапити на гачок до шахраїв, як це нещодавно сталося, наприклад, з однією сорокарічною жителькою обласного центру.
 
Отримавши таке повідомлення, жінка набрала вказаний номер. Абонент, який відповів, представився працівником банку і відразу запропонував допомогу в розблокуванні її картки.
 
Слідуючи за його «покроковою інструкцією», жертва легковажно назвала незнайомцю всі реквізити, в результаті чого більше як дві тисячі гривень зникли з її рахунку в невідомому напрямку.
 
До речі, шахраї не втомлюються вдосконалювати і урізноманітнювати свої методи, дбаючи про їх актуальність.
 
Так, коли в Україні бушував сумнозвісний вірус Petya, то на телефони потенційних жертв почали находити повідомлення про те, що він начебто знищив усі бази даних банку, тож необхідно зателефонувати для їх відновлення.
 
Тим часом представники реального Ощадбанку знову і знову закликають своїх клієнтів не вестися на різноманітні шахрайські прийоми.
 
Вони вкотре нагадують, що співробітники банку ніколи не надсилають SMS-повідомлення і не телефонують клієнтам iз невідомих номерів iз метою отримання конфіденційної інформації щодо платіжних карток та не просять назвати ці дані по телефону.
 
А також про те, що не можна розголошувати конфіденційну інформацію — кодове слово, номер картки, термін її дії, PIN-код, CVC / CVV-код (3 цифри на зворотному боці картки) — ні знайомим, ні стороннім, а тим більше тим, хто представляється співробітниками банку.
 
А єдиний справжній номер контакт-центру Ощадбанку для дзвінків iз мобільних телефонів — це 0-800-210-800.