Ну от і огірки у вільному, можна і так сказати, доступі.
Взимку навіть їхній запах додає святковості стравам, а зараз можна вживати досхочу — насолоджуватися й ароматом, і смаком, та ще й експериментувати, робити зимові запаси.
Причому зараз огірки солодкі, по-справжньому запашні, соковиті, пружні.
Недаремно «бути як огірочок» означає бути повним сил та енергії. Огірки, до речі, всіляко цьому сприяють.
Складаючись на 95 відсотків iз води, вони втамовують спрагу і малокалорійні (15 ккал на 100 г), отож їх можуть дозволити собі всі, хто слідкує за вагою свого тіла і за здоров’ям.
А решта 5 відсотків кожного огірка є джерелом вітамінів і корисних мінералів.
Овоч також багатий вітамінами В2, В1 і йодом.
У його складі містяться аскорбінова кислота, фруктоза, крохмаль, глюкоза, вітаміни Е, А, РР, С, Н, кавова і фолієва кислоти, каротин, кальцій, калій, фосфор, магній, хром, натрій, кобальт, цикорій.
Будь як огірочок!
Приміром, те, що клітковина огірків сприяє роботі кишечнику, позитивно впливає на серцево-судинну систему, нирки, печінку.
Хрумкий зелений овоч має жовчогінні, сечогінні й навіть проносні властивості.
Калій, якого в огірку чималенько, допомагає позбавлятися набряків, огірки допомагають знижувати артеріальний тиск.
Завдяки оптимальному поєднанню солей огірок добрий при хворобах щитоподібної залози, а завдяки вмісту в ньому цинку допомагає при лікуванні діабету.
Ну а маски з огірка — це ціла косметична історія. Огірковий розсіл — iще одна історія, навіть уже легенда.
Ще більше про зелений легендарний овоч знає молода господиня Світлана Горова, яка мешкає на Київщині.
Мушу зізнатися: думала, що молодь зараз менше звертає увагу на консервацію: у магазинах вибір більший, молоді цікавіше провести вільний час деінде, а не біля плити тощо.
А виявляється — зовсім ні: Світлана каже, що і вона, і її подруги цікавляться хорошими рецептами консервації, квашення, соління, сушіння овочів-фруктів.
І так видно, як з покоління в покоління передаються улюблені рецепти молодими господинями, і це не може не тішити, бо це — також частина нас, історії, культури.
У коморі Світлани виструнчилися баночки квашених консервованих огірків. Квашені — бо корисні, каже вона.
Любить складати огірки рівно один до одного, утворюючи в банці мало не огіркові візерунки, як, утім, і салати, інші овочі та фрукти.
Та це й не дивно: Світлана — творча особистість, вивчала режисуру та акторську майстерність.
Вірить, що відповідальність і цілеспрямованість навіть у звичайних, буденних речах приводить людину до успіху.
Любить природу, гори, сонце, проводити час iз приємними та цікавими людьми. І готувати!
Зелені — для білої зими
Аж до зими і навіть більше стоятимуть квашені консервовані огірочки за рецептом Світлани, бо вона вже знає з власного досвіду.
А також те, що вони полюбилися рідним, а найвища похвала молодій господині, як відомо, — похвала свекрухи, якою Світлана по-справжньому тішиться.
Отож на трилітрову банку потрібно: 1,5 кг тугих соковитих огірків, стручок гіркого перцю, 2 лаврових листки; часник на смак (чим більше, тим краще, в середньому 4 зубчики), по кілька стебел кропу та петрушки, 15 шт. чорних горошин, 3 столові ложки солі.
Усі інгредієнти скласти в банку. Додаємо сіль, затим заливаємо водою. Огірки повинні киснути 4-5 днів. Коли пожовтіють, розсіл злити в каструлю.
Додати ще склянку води і поставити на вогонь. Коли закипить — зняти піну і залити огірочки в банці.
Обов’язково, заливаючи розсіл, потрібно поставити ніж під банку, щоб не тріснула. Закрити їх кришками, перевернути і вкутати теплою «огірковою» ковдрою.
Дуже смачні — огірочки-корнішончики в томатному соусі. Вони також вимагають не так і багато зусиль, але дають дуже гарний результат.
На 10 склянок води потрібно по склянці цукру, оцту, томатного соусу (можна приготувати власний, пропаривши помідори і протерши їх крізь сито), 5 столових ложок олії, 2 столові ложки солі, 3 лаврових листки, кілька суцвіть гвоздики, третина чайної ложки духмяного перцю.
Зварити маринад і почекати його охолодження. Тим часом «фарширувати» баночки: на дно викласти парасольки кропу, по кілька зубців часнику і власне огірочки.
Заливаємо маринадом (не по вінця банки, бо при стерилізації потечуть), і стерилізуємо 15 хвилин. Закриваємо кришками і вкутуємо.
Салатова гама
Салати з огірками — улюбленці на столі, що зі свіжими, що з консервованими, квашеними, солоними. Огірок додає дуже багатьом салатам особливої вишуканості і смаку.
А взимку до гарячої картоплі і, приміром, котлетки дуже гармонійно додасться огірковий салатик без стерилізації.
За рецептом Світлани, на 2 кг огірків потрібно 200 г цукру, 5 зубців часнику, 3 столові ложки солі, 100 мл оцту, пучок петрушки, 100 мл олії і, за бажання, цибуля, інші спеції.
Порізати огірки кружечками — приблизно по 3 міліметри завтовшки кожен кружечок, щоб огірки дали більше соку.
Подрібнити петрушку і часник — для чудового смаку і такого ж смачного аромату. Перемішати все це з огірками, додати до них цукор, сіль і оцет.
Перемішати огірки знову, щоб усі інгредієнти розподілилися максимально рівномірно.
Залишити огірки на 12 годин — за цей час вони дадуть велику кількість соку, і процес консервації буде успішно розпочато. Старанно вимити банки і ошпарити їх окропом.
Після цього скласти огірки разом із соком у банки і налити в кожну по 2-3 столовi ложки олії.
Салат добре і довго зберігається в холодильнику — аж до весни, але хто ж таку хрумку смакоту зможе тримати так довго?
Так само, без стерилізації, можна готувати салатову рапсодію з огірків, помідорів та перцю — один з улюблених салатів молодої господині.
Для нього Світлана бере 1,5 кг огірків, по кілограму стиглих помідорів i зеленого перцю, півкілограма цибулі, гостру перчину, 200 г олії, 50 г оцту, 4 столові ложки цукру і дві столові ложки солі (інші приправи — на власний смак).
Огірки розрізати уздовж навпіл, а потiм поперечними шматочками кожну половинку викласти у велику каструлю. Додати сюди порізані на часточки помідори і на соломку — перець.
Очищену цибулю на 20 хвилин, залити холодною водою, потiм нарізати півкільцями, покласти в каструлю.
Підготовлені овочі посолити, додати цукор, оцет та олію, перемішати і поставити на вогонь.
Довести до кипіння, потримати овочі на вогні хвилин 5, вони повинні дати сік, при цьому зменшившись в обсязі.
Викласти салат у чисті сухі банки (старанно помити, обдати окропом і висушити в духовці), утрамбовуючи, закатати стерилізованими кришками.
Перевернути банки з салатом догори дном, укутати ковдрою, залишити так до охолодження.
Для шанувальників гостренького Світлана має рецепт такого ж салату — гострого корейського, огіркового.
Треба 3 кг огірків, 300 г моркви, 1,5 ст. ложки солі, по 250 мл олії та оцту, 0,5 пачки приправи для моркви по-корейськи, половина склянки цукру і головка часнику.
Огірочки розрізати уздовж на 4 частини. Натерти моркву на тертці для моркви по-корейськи. Подрібнити часник. Додати решту компонентів.
Ретельно перемішати, накрити кришкою і залишити на добу (не в холодильнику), іноді перемішувати.
Потім скласти в півлітрові банки, стерилізувати 15 хвилин. Закрутити і вкутати баночки.
Готуйте овочі влітку — тіште рідних узимку смачними літними стравами!