«Нехай котяться!»: Аваков не шкодуватиме про тих, хто захоче стати громадянами Росії

02.08.2017
«Нехай котяться!»: Аваков не шкодуватиме про тих, хто захоче стати громадянами Росії

Арсен Аваков вважає красенями українські паспорти з тризубом.

Вітчизняний політикум обурений тим, що Росія в односторонньому порядку спростила отримання російського громадянства для українців, що засвідчує зневагу до суверенітету України.

Бажаючі громадяни України відтепер можуть отримувати російське громадянство, не маючи документа про відмову від українського з України, а лише нотаріально завіривши своє зречення від України.

«Нехай котиться!»

А ось міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що не слід шкодувати про тих українців, які перейдуть у російське громадянство за спрощеною процедурою.
 
«Росія оголосила про спрощену процедуру отримання громадянства для українців, народжених в СРСР. Потираючи рученята, кремлівські дяді не можуть натішитися своєю черговою гібридною вигадкою. Мовляв, народ український масово попре за руськими паспортами, а там, бачте, й українців не лишиться — суцільно радянські руські громадяни», — іронізує пан Аваков у своєму дописі у «Фейсбуцi». 
 
При цьому міністр не розуміє, заради чого навіть погано освіченій і «забитій пропагандою раша тіві» людині вступати в російське підданство: на його думку, ні заробітку більшого, ні більших свобод, ні безвізового режиму з Євросоюзом РФ запропонувати не може.
 
«Якщо після трьох років війни, смертей і брехні, принесених Росією українцям, все ще залишається той простак, який, може, й говорить не так, як я, слобожанським українським суржиком, а чистою лінгвістичною російською — і хоче возз’єднатися з «матінкою Росією» — нехай! Терміново нехай бере собі російський паспорт! Лише наше українське громадянство з такого роду вчинком сумісним бути не має. Ніяк», — додав голова МВС.
 
На його думку, попри всі негаразди, які є в Україні, озираючись на останні три роки, «є чим пишатися», попри війну «з російською імперією».
 
«Більшості з нас важко оцінити зараз, як змінюється наша країна. На такому короткому історичному проміжку це важко усвідомити. Рефлексуючи на сьогоднішні складнощі і проблеми, на мінливі президентства й уряди. Але ж у найзавзятішого скептика і критика все одно буде час для правди наодинці з собою. І навіть у скептиків не буде жалю про втраченого громадянина, який кинувся до російського паспорта. Тож нехай іде, хто хоче. Я б навіть сказав: нехай котиться!» — написав пан Аваков.

На провокації не піддавайтеся 

Водночас Міністерство закордонних справ України вважає, що спрощення Росією порядку отримання громадян­ства для українців є свідченням повної зневаги держави-агресора до міжнародного права і суверенітету інших держав, адже «російська влада взяла на себе повноваження визначати порядок виходу з громадянства іноземної держави, що є виключною прерогативою національного законодавства держави відповідного громадянства».
 
Дипломати наголошують, що відмова від громадянства України у формі направлення нотаріально засвідченої заяви про відмову від українського громадянства в повноважний орган країни громадянства є нікчемною за своєю суттю та змістом.
 
У відомстві підкреслили, що, згідно з чинним законодавством України, єдиним документом, який засвідчує факт припинення громадянства України як шляхом виходу з нього, так і його втрати, є відповідний указ Президента України.
 
«Розцінюємо такий крок держави-агресора як продовження правової дискримінації та утисків прав громадян України, які в силу різних обставин живуть або працюють на території Росії, а також на окупованій нею території України», — сказано у заяві МЗС.
 
Дипломати закликають громадян України не піддаватися на подібні провокації та  застерігають від здійснення поїздок до Російської Федерації. 
 

ДО РЕЧІ

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков хотів би, щоб Міхеїл Саакашвілі довів у суді правомірність набуття ним українського паспорта, а Верховна Рада уточнила процедуру отримання громадянства.
 
Адже «довкола паспортів і громадянства останнім часом буря емоцій у зв’язку з Саакашвілі». 
 
На його думку, в цьому питанні є як формальний підтекст, так і політичні трактування.
 
«І не те, щоб мені він подобався чи я його, скаженого, полюбив — ні. Просто це красиво і правильно, коли працюватиме цей демократичний правовий інститут оскарження рішень. Незалежно, хто кому подобається і які у кого політичні погляди і цілі», — пояснив міністр МВС. 
 
Арсен Аваков також наголошує на необхідності внесення негайних коректив в українське законодавство, в якому варто «чітко, жорстко й недвозначно прописати процедури надання та позбавлення громадянства, непохитні права громадян України — незалежно від будь-чиєї волі в самій Україні та за її межами».
 
«Щоб не виникало ні казусів Саакашвілі, ні кремлівських мрійників, які потирають рученята, ваблячи червоними «корочками» замість наших красенів із тризубом!» — додав Аваков.