Обов'язкові на тарілці: які продукти мають бути в щоденному раціоні чоловіків

01.08.2017
Кількість захворювань на рак і серцево-судинних недуг серед чоловіків у віці до 35 років дедалі зростає.
 
На думку фахівців, така тривожна тенденція пов’язана з темпом життя у великому місті, хронічними стресами, фінансовою кризою, шкідливими звичками, проблемами в особистих стосунках.
 
І, звісно, незбалансованим харчуванням. 
 
Так, лікарі переконані: багатьом недугам можна запобігти, якщо збагатити раціон певними продуктами.
 
Скажімо, чудовий вплив на здоров’я представників сильної статі мають морепродукти.
 
Ідеться не тільки про так звані афродизіаки — продукти, що сприяють потенції.
 
Устриці, мідії, кальмари, креветки багаті білком і мікроелементами, зокрема цинком, який запобігає розвитку раку простати. Цинк є також у яловичині і бобових. 
 
«Вельми бажана в раціоні риба, особливо жирні її сорти. Лосось, тунець, скумбрія, оселедець, форель, сьомга містять омега-3 жирні кислоти, які допомагають знизити рівень холестерину, запобігти раку простати, а також стимулюють кровообіг, покращують роботу серця та імунної системи, — каже київський лікар-терапевт Олена Красицька. — Майте на увазі, що ці корисні властивості втрачаються під час коптіння, оскільки така риба може мати канцерогени».
 
Солоний оселедець теж не дуже корисний — через надлишок солей, які негативно впливають на серцево-судинну систему.
 
Тому перед вживанням оселедець ліпше вимочити у прісній воді.
 
Знайти омега-3 жирні кислоти можна також у горіхах, лляній олії і яйцях.
 
Лікарі радять вводити у раціон капусту броколі. Вона містить речовини, що захищають організм від вільних радикалів, які провокують розвиток онкологічних недуг.
 
Броколі багата вітаміном С, бета-каротином, калієм і сульфорафаном, який має сильний протипухлинний вплив.
 
Дослідники Гарвардського університету довели, що 5 порцій овочів сімейства хрестоцвітних (до яких належить броколі) на тиждень знижують ризик розвитку раку сечового міхура на 50%.
 
А ще — не забувайте про банани. Вони містять багато калію, необхідного для нормального функціонування нервової системи і серця.
 
Звичка ласувати цими південними плодами допоможе знизити ризик серцевого нападу.