«Срібло» з прицілом на «золото»: українські плавці завершили ЧС-2017 на мажорній ноті

01.08.2017
«Срібло» з прицілом на «золото»: українські плавці завершили ЧС-2017 на мажорній ноті

Михайло Романчук приніс Україні перше за чотирнадцять років «срібло» чемпіонатів світу з плавання. (Фото з сайта sportinfo.com.ua.)

Українські плавці чемпіонат світу-2017, який днями фінішував у Будапешті, завершили на мажорній ноті — в останній змагальний день у запливі на 1500 метрів вільним стилем другим став Михайло Романчук.
 
Цікаво, що «срібло» 20-річного спортсмена — перше для нашої збірної майстрів синіх доріжок за чотирнадцять років, — востаннє другу сходинку на п’єдесталі світового форуму посідали Олег Лісогор (50 м брасом) та Ігор Червинський (1500 м вільним стилем, ЧС-2003).
 
Щоправда, претендував Романчук і на «золото»: бронзовий призер ЧЄ-2016 показав найкращий час у кваліфікації, випередивши навіть двох знаних італійців — Грегоріо Палтріньєрі (чинного чемпіона світу та переможця Олімпіади-2016) і Габріеля Детті (дворазового призера Ігор).
 
Обігнав Детті Михайло й у фіналі ЧС-2017, проте не зумів утримати ривок Палтріньєрі — півтори секунди відставання на фініші. 
 
Але з огляду на останні результати українця та його стрімкий прогрес (за рік представник рівненської школи плавання зробив вражаючий «стрибок» із 15-го місця на Іграх до подіуму ЧС), суперництво з непереможним чемпіоном  лише розпочинається.
 
Досвідчений італієць так оцінив виступ молодшого колеги: «Радий, що у фіналі мені вдалося випередити Михайла, але це була неймовірна битва до останніх метрів дистанції. Романчук — дуже сильний опонент».
 
«Я дуже щасливий — мріяв про цю медаль іще з дитинства. Сьогодні Палтріньєрі був швидшим, але думаю, що зможу випередити його в майбутньому. Я хочу ще раз кинути йому виклик», — зауважив новоспечений віце-чемпіон світу.
 
Власне, після здобуття дебютної нагороди ЧС на олімпійській дистанції Романчук має стати новим лідером української збірної. На його користь — набагато швидший перехід із юнацького рівня на дорослий: Михайло «взяв» дорослу медаль світового форуму через три роки після тріумфу на Юнацькій олімпіаді-2014, тоді як Андрію Говорову — чемпіону Юнацьких ігор-2010 — для подіуму «на світі» знадобилось аж сім років, та й «бронзу» Будапешта-2017 він виборов на неолімпійському «батерфляї», провалившись на 50 метрах вільним стилем (лише 13-те місце).
 
Плюсів Романчуку додає і його перевага над партнером по дисципліні — Сергієм Фроловим, котрий в Угорщині показав шостий результат. 
 
У цілому результати «Акватик-2017» демонструють, що наші чемпіони Юнацьких ігор-2014 — Романчук, Хлопцов і Шевцов — входять в еліту чоловічого світового плавання швидше, ніж досвідченіші тріумфатори Юнацької олімпіади-2010 — Говоров, Фролов.
 
Молода трійка пробилася до фінальних запливів на першому ж дорослому чемпіонаті світу: Романчук «узяв» медаль, Хлопцов на 50 м батерфляєм (сьомий підсумковий результат) побив юнацький світовий рекорд, а Шевцов (100 м вільним стилем і восьме місце) — рекорд України, який, до слова, раніше належав саме Говорову. 
 
Що ж стосується жіночого плавання, то там ситуація гірша — альтернативи Дарині Зевіній, котра все ще не може «зачепитись» за медалі світового форуму на «довгій воді», поки немає.
 
Сама ж Зевіна, котру після перемоги на Юнацькій олімпіаді-2010 називали «золотою рибкою», передрікаючи їй майбутнє Клочкової, навряд чи задоволена своїми результатами у Будапешті — 9-те місце на 200 м на спині), 14-те — 100 м на спині та 31-ше — 50 м на спині.
 
А її партнерка по команді — Марія Лівер — навіть не вийшла до півфіналу: 19-й результат на 50 м брасом і 33-й — на стометрівці.
 
Отже, на чемпіонаті світу з плавання-2017 «синьо-жовті» здобули дві нагороди — «срібло» й «бронзу» — та посіли 16-те місце в медальному рейтингу.
 
Якщо ж враховувати всі водні види спорту — артистичне плавання (а саме так віднедавна називатиметься тепер синхронне плавання), водне поло, плавання, стрибки у воду, плавання на відкритій воді та хай-дайвінг — в України дев’ять подіумів (два «срібла» і сім «бронз») та 18-те загальнокомандне місце.