На Харківщині відкрили пам’ятник Гетьманові Івану Мазепі

25.07.2017
На Харківщині відкрили пам’ятник Гетьманові Івану Мазепі

У Коломаку пройшли перші роки гетьманування Мазепи та відбулася знакова подія — підписання Коломацьких статей. (Фото з «Фейсбука».)

У рамках фестивалю «Геть­манська слава» у селищі Коломак на Харківщині відкрили пам’ятник Івану Мазепі.
 
Місце для спорудження монумента було обране невипадково:саме у Коломаку пройшли перші роки гетьманування Мазепи та відбулася знакова подія того часу — підписання міжнародного договору — Коломацьких статей.
 
«Пам’ятник видатному гетьману має не тільки історичну цінність. Це символ об’єднання українського народу заради розбудови держави, — наголосила під час відкриття голова Харківської обласної державної адміністарції Юлія Світлична. — Мазепа казав: «Не маєш любови — не маєш згоди». Сьогодні ми доводимо, що український народ — щирий, повний любові, здатний об’єднатися для розвитку своєї країни».
 
Під час урочистостей Юлія Світлична повідомила, що відкриття пам’ятника стане відправною точкою для створення музею козацької слави в Коломаку, де Івана Мазепу було обрано гетьманом України.
 
До речі, у цій справі Харківщина «змагатиметься» із Києвом за статус першого в Україні музею Мазепи.
 
Як повідомляла «УМ», у Києві на території Києво-Печерської лаври, де наразі володарює УПЦ МП (хоч це і територія державного культурно-історичного заповідника) через два роки планують офіційно відкрити музей Івана Мазепи у відреставрованій Онуфріївській (Мазепинській) вежі.
 
Нагадаємо, російське духовенство за зраду Петра І наклало на Івана Мазепу анафему, яку досі визнає і Російська православна церква, і УПЦ Московського патріархату.