«Дорога на Схід»: на Харківщині відбудеться фестиваль руйнування стереотипів

25.07.2017
Літературно-музичний фестиваль «Дорога на Схід» проходитиме 18—19 серпня у місті Ізюм та на «Фазенді Виноград» у прилеглому селі Іванівка, що на Харківщині.
 
Захід відбудеться другий рік поспіль.
 
Головна мета фестивалю — зруйнувати стереотипи про схід України та відкрити його для людей із різних куточків нашої країни.
 
Ініціатором проведення фестивалю є благодійний фонд Сергія Жадана.
 
За словами поета та журналіста, учасника фестивалю «Дорога на Схід» Дмитра Лазуткіна, щоб зоною АТО не стали інші східні регіони, треба виходити за межі Луганщини та Донеччини і розвивати фестивальний рух уздовж усіх прикордонних територій.
 
Тому цьогоріч фестиваль проходитиме в Ізюмі. 
 
— Варто туди поїхати, щоб побачити, наскільки всі ці стереотипи про схід України, про Донбас, про Слобожанщину — як про певну таку індустріальну випалену зону — не відповідають дійсності. Там страшенно красиво, там страшенно мальовничо, і це треба знати, треба розвивати цей регіон, підтримувати і в культурному сенсі, і в бізнесовому, і в політичному, і в соціальному, — наголошує ініціатор проекту письменник Сергій Жадан.
 
На фестивалі буде діяти денна етнічна сцена в центрі міста (тут виступатимуть народні колективи) та вечірня рок-сцена над Сіверським Дінцем, на якій гратимуть гурти «Тартак», «The Вйо», «Шана», «Жадан і собаки», «Папа Карло», виступатиме співак Борис Севастьянов, а також місцеві групи та колективи з Луганщини і Донеччини. 
 
На літературній сцені свої поезії продекламують Юрій Андрухович, Артем Полежака, Любов Якимчук, Олексій Чупа, Дмитро Лазуткін.
 
Також глядачам спробують показати виставу під відкритим небом за участю Юрія Андруховича «Альберт, або Найвища форма страти». 
 
На гостей заходу очікує святковий ярмарок, а родзинкою фестивалю стане відкриття муралу Джона Леннона на площі Джона Леннона, над створенням якого зараз працюють харківські художники на чолі з Андрієм Пальвалем.
 
Співорганізатор заходу Марина Богун каже:
 
«Хочу запросити вас відкрити для себе український Схід, відкрити для себе Слобожанщину, побачити, що це не тільки прекрасна природа, а й гарні люди, які так само відкриті для спілкування. Цей фестивальний рух, який твориться зараз, він популярний на західній Україні, але нам дуже хочеться, щоб на сході України, не дивлячись на цю складну ситуацію, яка є сьогодні, фестивальний рух теж був».
 
Нагадаємо, що минулорічний фестиваль мав пересувний формат та проходив у трьох містах Луганської області: Сватовому, Старобільську та Новопскові.
 
Проект «Дорога на Схід» некомерційний, тому вхід на фестиваль вільний.