Без штампа в паспорті: Єврокомісія запроваджує нову систему контролю на кордонах

05.07.2017
Без штампа в паспорті: Єврокомісія запроваджує нову систему контролю на кордонах

Таких «красивостей» у паспортi буде менше.

Євросоюз робить черговий крок у напрямку ліпшого захисту своїх кордонів.
 
У понеділок представники всіх країн-членів та Європарламенту дійшли порозуміння у справі системи в’їзду/виїзду, яка має замінити звичне на цей час штампування паспортів.
 
Наші кордони будуть щільніші, наголошують у Єврокомісії. 
 
Запропоновані ще у квітні минулого року рішення є частиною пакету Smart borders («Інтелігентні кордони»).
 
Цей документ стосується ролі інформаційних систем у поліпшенні управління зовнішніми кордонами і внутрішньої безпеки, а також боротьби з тероризмом та організованою злочинністю.
 
«Система в’їзду/виїзду підвищить нашу внутрішню безпеку шляхом зміцнення зовнішніх кордонів. Вона наблизить нас на крок до повної сумісності інформаційних систем ЄС у 2020 році», — заявив у понеділок у розповсюдженій заяві Єврокомісії союзний комісар з безпеки Джуліан Кінг. 
 
Комісар iз внутрішніх справ та міграції Дімітріс Аврамопулос, у свою чергу, звернув увагу на те, що після запровадження систематичного контролю всіх подорожуючих, створення європейської прикордонної і прибережної охорони система в’їзду/виїзду стала черговим елементом, яка має підвищити безпеку зовнішніх кордонів ЄС.
 
Згідно з досягнутою домовленістю, громадян третіх країн, які в’їздять до ЄС (як з візами, так і тих, що мають право на безвізовий в’їзд), будуть реєструвати на кордонах.
 
У систему заноситимуть дані про назву і вид документа для подорожі, біометричні дані і місце в’їзду-виїзду. Відтак, потреба у штампі в паспорті відпадає.
 
На думку Єврокомісії, це спростить перетин кордону для осіб, які подорожують легально, полегшить викриття осіб, які нелегально продовжили перебування на території ЄС, а також ідентифікацію осіб, які перебувають у Шенгенській зоні без документів.
 
У системі також реєструватимуть відмову на в’їзд. 
 
Теперішня система в’їзду/виїзду з штампуванням паспортів є більш копіткою і тривалішою в часі, і водночас не дає вірогідних даних стосовно перетину кордону та не дозволяє виявляти осіб, які нелегально продовжили своє перебування на території ЄС.
 
Вона також не запобігає проблемам, які пов’язані з випадками втрати чи нищення документів під час подорожі. 
 
Зібрані новим способом дані будуть доступні в усіх країнах-членах ЄС, а також для Європолу, щоб запобігати тероризму та іншим тяжким злочинам.
 
Розпорядження Єврокомісії передбачає, що між системою в’їзду/виїзду та візовою інформаційною системою (VIS) буде повна взаємодія.
 
Рада ЄС переконує, що ці рішення поліпшать якість і скоротять час контролю на кордонах.
 
Нова система дозволить автоматично викривати осіб, які самовільно продовжили своє перебування в ЄС.
 
Передбачається, що дані про громадян третіх країн, зокрема фото та відбитки пальців, будуть зберігатися в системі впродовж трьох років (а ті, хто порушив часові терміни перебування в ЄС, «сидітимуть» у базі п’ять років).
 
Нова система не буде запроваджена негайно, оскільки ще тривають деякі технічні роботи.
 
Окрім того, угода ще має бути затверджена всіма країнами-членами та Європарламентом.