У «Тур де Франс» змагатиметься лише один український велогонщик

05.07.2017
У «Тур де Франс» змагатиметься лише один український велогонщик

Учасники «Тур де Франс»-2017 свій 21-денний веломарафон розпочали в Німеччині; традиційний фініш — на Єлисейських полях. (Фото з сайта www.letour.fr.)

Після того як вітчизняна велокоманда «ІСД» втратила професіональний статус, а Ярослав Попович завершив кар’єру велогонщика, в профі-пелотоні залишився лише один українець, який має доступ до найпрестижніших перегонів.
 
Для єдиного українського повпреда на гранд-турах — Андрія Гривка — нинішній сезон розпочався не найкращим чином.
 
У лютому, під час одного з етапів Туру Дубая, він влаштував бійку зі знаним німцем Марселем Кіттелем, за що в підсумку отримав 45-денну дис­кваліфікацію.
 
Як результат — пропустив «Джиро д’Італія». Проте до старту головної гонки сезону — «Тур де Франс» — дія заборони Міжнародного союзу велосипедистів скінчилася.
 
Тож Гривко — серед 198 учасників «Великої петлі».
 
Цьогорічна її версія — 104-та за ліком — свій старт узяла в Німеччині, де гонщики проїхали індивідуальну «розділку».
 
Усього лише 14 км гладкого німецького асфальту, але мокрий характер покриття зробив старт «Туру» непростим ви­пробуванням для гонщиків.
 
Один із фаворитів перегонів — 37-річний Алехандро Вальверде з «Мовістар» — не втримався в сідлі й під час падіння зазнав серйозних травм. Перелом колінної чашечки, глибока рана стегна відправили іспанця на лікарняне ліжко.
 
Потужна злива підкосила в перший день багатоденки й іншого іспанця — Йона Ісагірре з «Бахрейн Меріда», котрий потрапив на операційний стіл iз переломом поперекового відділу хребта.
 
Продовжилися падіння на «Тур де Франс»-2017 й наступного дня.
 
Під час переїзду з німецького Дюссельдорфа до бельгійського Льєжа мокра траса стала причиною масового завалу в одному зі швидкісних поворотів, котрий трапився незадовго до фінішу.
 
Через це чинний переможець гонки Крістофер Фрум зі «Скай» зазнав незапланованих часових втрат.
 
Утім 12 секунд, які на фініші другого етапу розділили Кріса та володаря жовтої майки, переможця стартової «розділки» Герейнта Томаса, котрий також представляє «небесних», навряд чи можна назвати серйозним «гандикапом».
 
І хоча за підсумками третього етапу, під час якого пелотон через Люксембург залишив Бельгію й дістався французького «берега», відставання Фрума від лідера загального заліку не зменшилося, загалом головний фаворит «Туру»-2017 стрибнув iз шостої на другу сходинку проміжного протоколу.
 
Знаючи ж, як добре в команді «Скай» дотримуються командної тактики, навіть сумніватися не доводиться, що хтось інший, аніж Фрум, ближче до фінішу перегонів, за найліпшої можливості, має одягнутися в жовте вбрання лідера.
 
Через масовий завал, який виник на другому етапі, додатковий секундний тягар отримав і Андрій Гривко.
 
Утім для гонщика «Астани» генеральний протокол ніколи не був основною ціллю.
 
Максимум, на що може розраховувати українець на ювілейному для себе «Тур де Франс», — так це боротьба за перемогу на одному з нерівнинних етапів.
 
Поки ж у пелотоні з’ясовуванням стосунків займаються спринтери.
 
Так, фінішний спринт у Льєжі виграв вищезгаданий Кіттель, а переможцем третього етапу, котрий завершився у французькому Лонгві, став інший фінішер — словак Пітер Саган. 
 

ТАБЛО

«Тур де Франс». Загальний залік після трьох етапів: 1. Томас — 10 год. 00 хв. 31 сек. 2. Фрум (обидва — «Скай»). 3. Меттьюз («Санвеб») — +12 сек... 67. Гривко («Астана») — +2 хв. 4 сек.