Росіє, начувайся: у другому півріччі в ЄС головуватиме Естонія

20.06.2017
Естонія активно готується до піврічного головування в ЄС, яке вона з 1 липня перебере від Мальти. Маленька республіка після розпаду СРСР і відновлення незалежності виявилася найуспішнішою з трьох республік Прибалтики, за багатьма показниками економічного та соціального розвитку випереджає навіть країни «старої Європи». 
 
Молодий естонський уряд є відповідальним, тому підготувався до почесної місії головування в ЄС ретельно.
 
Цього місяця з інспекційним візитом країну відвідали глава Європарламенту Антоніо Таяні та численна делегація з представниками всіх політичних фракцій, які репрезентовані в європейському законодавчому органі, повідомила агенція «Дельфі» (delfi.ee).
 
Під час візиту політики ознайомилися з програмою пріоритетів під час головування Естонії в Євросоюзі та підготовкою до самого голосування.
 
«Однією з основних цілей головування Естонії є збереження та зміцнення єдності Європейського Союзу», — сказав 38-річний прем’єр-міністр Естонії Юрі Ратас. Зміст заяви зрозумілий, адже у другому півріччі відбуватиметься головний і найважчий етап переговорів про вихід Великої Британії зі складу ЄС. Естонський прем’єр-міністр зазначив, що роль Естонії як головуючого — пошук рівноваги між існуючими в Європі різними думками, традиціями та інтересами.
 
«Пробним каменем нашої єдності та рішучості є саме те, як ми зможемо реалізувати спільні цілі», — додав Юрі Ратас. 
 
Глава уряду Естонії назвав чотири головні пріоритети головування його країни в ЄС: Європа з відкритою та інноваційною економікою, безпечна і захищена Європа, вільний обмін даними і цифрова Європа, приваблююча і життєздатна Європа.
 
«Цифрова Європа, яка є одним iз пріоритетів Естонії, означає прийняття рішень, які стосуються нашого повсякденного життя», зазначив прем’єр-міністр.
 
«Спільний цифровий ринок може принести Європі 400 млн. євро та створити тисячі нових робочих місць. Європа в цьому питанні повинна діяти швидко, щоб не відстати від інших». 
 
Український вектор неодмінно буде складовою другого пріоритету (безпечна і захищена Європа). Естонське головування дуже вигідне Україні.
 
На відміну від загубленої в Середземному морі між Сицилією та Африкою мініатюрної Мальти, Естонія значно краще розуміється на проблемах України, передусім у контексті дій агресивної Росії.
 
Естонія і сама потерпає від постійних російських провокацій — то з порушенням російськими військовими літаками її повітряного простору, то зі шпигунською діяльністю росіян, то з масованою пропагандистською обробкою Кремлем російськомовного населення Естонії.
 
Більш ніж імовірно, що в півріччя головування Естонії в ЄС російські провокації почастішають. 
 
Перед силовими органами Естонії постає нелегке завдання забезпечення безпеки в республіці на цей час.
 
Адже в Талліні відбуватиметься саміт ЄС, засідання Ради Європейського союзу та діяльність робочих груп ЄС.