На Кінбурнському півострові рибалкам довелось стати бракон'єрами через чиновників

09.06.2017
Відсутність законного права на сезонний вилов креветки поставила на межу виживання немало родин рибалок на Миколаївщині.
 
Для багатьох мешканців півострова між Дніпровсько-Бузьким лиманом та Ягорлицькою затокою Чорного моря цей промисел — єдино можливий вид заробітку.
 
У минулі роки за два літні місяці (червень та липень) кожен рибалка приносив у сім’ю прибуток близько 25-30 тисяч гривень.
 
Тепер же людей чиновники записали у браконьєри та вимагають сплачувати штраф у майже 12 тисяч гривень за кожне відро виловленої креветки, що становить половину всього заробітку за сезон.
 
«Море біля Кінбурна кишить креветкою, а рибалки змушені сидіти вдома без роботи, — скаржиться підприємець Сергій Фаль.
 
— Люди готові законно працювати та платити податки, але нас чомусь заганяють у браконьєрство. Я займаюся креветковим промислом більше восьми років, але з таким свавіллям зіткнувся вперше».
 
За словами рибалок, креветковий промисел закінчиться вже за два місяці й відшкодувати збитки буде просто неможливо.
 
Навіть у керівництві Національного природного заповідника, на території якого розташована Кінбурнська коса, розуміють цей факт i готові не пере­шкоджати звичному промислу рибалок.
 
Але зовсім інакше налаштовані інспектори Держрибохорони, які що­дня затримують рибалок за браконьєрство та вимагають сплатити штраф через відсутність дозвільних паперів.
 
«У нас немає повноважень давати дозвіл на вилов креветки, — пояснює керівник Управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА Дмитро Мац.
 
— Вони є у тих органів Міністерства охорони природи, які вже ліквідовані, а заміну їм iще поки не створено».
 
Тим часом промисел креветки перемістився на Тендерівську косу, де рибалки займаються звичною справою без обмежень.
 
Чиновники із Запорізької ОДА зуміли легко розрулити ситуацію, з якою не впоралися їхні колеги у Миколаєві.
 
«Адміністраціям надано повноваження щодо реалізації державної політики в галузі навколишнього середовища, тому ми видали розпорядження голови ОДА та наділили департамент повноваженнями видавати дозволи, — пояснив ситуацію заступник керівника Управління екології та природних ресурсів Запорізької ОДА Андрій Компанієць.
 
— Чому на Миколаїщині не захотіли піти назустріч рибалкам — нам залишається лише здогадуватися».
 
Не бачить пояснення незрозумілим діям чиновників із Миколаєва й директор Національного природного парку «Білобережжя Святослава» Юрій Козловський.
 
За його словами, адміністрація парку не перешкоджає вилову креветки й навіть склала певні квоти, що визначають максимальні обсяги вилову природних ресурсів та кількість знарядь лову на одного рибалку.
 
Всі дані передано до обласного управління екології Миколаївщини, однак ситуація все одно залишається критичною для людей.
 
Вигідний такий стан справ тільки представникам Держ­рибохорони, які щодня мають свій «навар» із рибалок.
 
А ось люди, які стали браконьєрами не з власної волі, мають сумний вибір: або платити штраф за вилов креветки, або залишити свої сім’ї без шматка хліба.